Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Under Construcion

U utorak, 15. decembra u 19 časova u Art@Art galeriji SKC-a otvara se izložba studenata dizajna FPU u Beogradu, pod nazivom, "Under Construcion". Izložba će trajati do 30. decembra.


 


U oktobru ove godine započeo je konkurs milanske firme Extravega na odseku industrijski dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti. Tema konkursa je dizajn malih predmeta od metala koji bi bili proizvedeni sa minimumom koraka u proizvodnom procesu. Ovaj zahtev nametnut je od Extravega na osnovu stručnih procena o potrebama i zahtevima tržišta razvijenih zemalja danas i u sledećem periodu i u skladu s time na osnovu ekonomskih faktora koji formiraju odnos proizvodne i prodajne cene jednog dizajn objekta. Ovo je i najvažniji momenat u samom projektu – i potrebno je u potpunosti odgovoriti na realne zahteve tržišta na kojem je velika konkurencija nametnula visok kriterijum i dizajneri moraju da imaju u vidu ceo životni ciklus jednog proizvoda i da se bave svim njegovim fazama, a ne da se fokusiraju isključivo na segment kreativnog projektovanja na šta su inače navikli. Sa svoje strane, Extravega će nagraditi najmanje tri studentska rada tako što će proizvesti prototipe i izložiti ih u aprilu iduće godine na Milanskoj nedelji dizajna, kada će i ugostiti nagrađene studente. Na konkursu učestvuju studenti svih generacija, a zadatak je prilagođen nastavnom programu za svaku od njih ponaosob.




Pošto je završetak konkursa u februaru, 15. decembra u galeriji Art@Art studenti će se predstaviti  radnom fazom svojih projekata. Želja učesnika i organizatora jeste da se javnosti približi i u izvesnoj meri demistifikuje deo procesa koji uvek ostaje "iza scene", da se predstave još neizbrušene ideje i da svi zainteresovani mogu da vide zašto je jednostavno rešenje u stvari najkompleksniji zahtev za dizajnera i kakav i koliki rad stoji iza gotovog proizvoda koji se prezentuje na kraju procesa.


 



Datum objavljivanja: 09.12.2009.