Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Umjetnik na odmoru

Drugo izdanje projekta Umjetnik na odmoru, koji je pokrenuo kolekcionar Marinko Sudac, u saradnji zagrebačkog Instituta za istraživanje avangarde i Valamar hotela, dovodi u Poreč neke od najvažnijih svetskih autora na području savremene umetnosti i avangardnih praksi.


 


Reč je o jedinstvenom projektu te vrste u regiji. Učesnici projekta su umetnici čiji rad od 2004. zaokuplja Marinka Sudca i koji predstavlja onaj danas još delujući segment njegove međunarodne kolekcije avangardne umetnosti. Projekat odražava jasne strateške odrednice kolekcije u širenju znanja i iskustva o avangardnim i neoavangardnim pokretima koji i danas bitno utiču na ukupnost savremene vizuelne kulture.



Lista umetnika je impozantna i istinski globalna: Željko Kipke (Hrvatska), Dan Perjovschi (Rumunija), Rudolf Sikora (Slovacka), Zdislaw Sosnowski (Francuska), Ben Patterson (SAD), Eric Andersen (Danska), Gunther Bruss (Austrija), Natalia LL (Poljska), Yoko Ono (SAD), Marko Pogačnik (Slovenija), Milan Knižak (Ceska), Oleg Kulik (Rusija), Andraz Salamun (Slovenija), Živko Grozdanić Gera (Srbija), Plavi nosevi (Rusija), Radomir Damnjanović Damnjan (Italija). Uz njih, gosti programa su i teoretičari, kustosi i likovni kritičari Jerko Denegri (Srbija) i Henry Meyric Hughes (Velika Britanija).



Završna izlozba Umjetnik na odmoru 2013. će se i ove godine organizovati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.


 



Datum objavljivanja: 18.07.2013.