Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Umetnik kao publika

U petak, 24. januara u 19. h u Društvenom centru "Oktobar", Strahinjića Bana 33. održaće se promocija knjige i izložba fotografija, "Umetnik kao publika: razgovori među publikom".


 


Umetnik kao publika: razgovori među publikom uobličuje u format knjige četvorogodišnji umetnički projekat Umetnik kao publika u čijem je okviru publika trideset jedan put javno diskutovala o radovima umetnika iz Srbije, Holandije i Austrije.

Srž projekta je komunikacija između umetničkog rada i publike: publika je bila pozivana da diskutuje o odabranim i unapred predstavljenim radovima, bez učešća umetnika. Umetnik je u ovom slučaju postajao publika publici, preuzimajući pasivnu ulogu u diskusijama. Učesnici u diskusijama bili su kako profesionalci, tako i ljubitelji umetnosti ili ljudi koje je interesovala neka specifična tema kojom se bavio rad o kome se diskutovalo. Ljudski kapital utkan u diskusije je neprocenjiv.

Sve diskusije su snimljene, kasnije montirane, postavljene na sajtu projekta i emitovane na Radio Beogradu 2 – RTS.

Knjiga obuhvata petnaest priređenih transkripata, a sve diskusije, njih trideset jedna, predstavljene su tekstualnom i foto-dokumentacijom o radovima o kojima se razgovaralo.

Knjiga je korak dalje u odnosu na uživo održane diskusije, jer ona predstavlja trag specifičnog vremena i specifične geografije – ona daje uvid u to kako umetnici reaguju na društvenu, ali i privatnu, realnost koju živimo, i kako publika čita te radove i projektuje svoja viđenja iste te realnosti. Diskusije, obrađene u knjizi, sumiraju i artikulišu segment onoga što ovde i sada delimo – od muzeja koji ne rade, preko svih kriza i načina pružanja otpora do ličnih poetika, daju mu glas i oblikuju nevidljivu zajednicu mimo formalnih određenja.


 



Datum objavljivanja: 21.01.2014.