Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Umetnik kao publika

Sreda, 10. april 2013. od 19h Kulturni centar REX, Jevrejska 16, Beograd,
otvoreni razgovor među publikom o radovima umetnika Predraga Terzića.


 


Odavde skinite informacije i dokumentaciju o izložbi i umetniku, kao i pitanja o kojima ćemo diskutovati::



[Tekstovi i vizuelna dokumentacija, pdf, 2,1 MB] http://razgovori.files.wordpress.com/2013/03/ukp_predrag-terzic.pdf

[Tekstovi bez vizuelne dokumentacije, Word, 50kb] http://razgovori.files.wordpress.com/2013/03/ukp_predrag-terzic.doc

Više o radovima Predraga Terzića možete da vidite na www.predragterzic.com


„Konstantno mešanje principa statike i dinamike, karakteristično za većinu kolektivnih sportova omogućava nam da vidimo košarku kao kompleksan sport, u kojem je svaki pojedinac bitan za funkcionisanje ekipe. ... [u radovima Predraga Terzića] je prisutna svest o pojedincu i njihovom karakteru u duhu igre i vremena u kom su (...) nastale.“

Slobodan Jovanović o izložbi Nacionalna služba, 2008, Galerija Beograd



Diskusija o radovima Predraga Terzića biće skoncentrisana na seriju radova koji se bave sportom, pre svega košarkom. Ovu seriju radova Predrag razvija već godinama i u toku samog razgovora tražićemo odgovore na pitanja mogućih preklapanja umetnosti i sporta, i generalno kako sport deluje u Predragovom radu.



Za razgovor sam izabrao tri dela iz ciklusa koji se bazira na sportu, tačnije na košarci. Prvi deo koji je pod nazivom Nacionalna služba bio predstavljen u galerijama započet je 2005-6 godine. U njemu sam vodio računa da na klasičnom načinu izražavanja (uljanoj slici) prikažem one igrače i trenere koji su pomerili način razmišljanja i koncept same igre pod obručima. U drugom delu pod nazivom Životni polet (Elan Vital)  nalazi se niz vizuelno rešenih košarkaških napada na terenima Beograda, Zaječara, Čačka, Herceg Novog, Kraljeva, Požege i Vroclava (Poljska). Unutar ovakvih intervencija u prostoru, mogu se nagovestiti načini oblikovanja i prezentovanja teoretskih okvira, koji dolaze od strane košarkaškog trenera  koji svoje ideje prenosi na teren. U trećem delu O lakoći i težini (Leistung) se pojavljuje crtež, gde pokušavam da zabeležim svu težinu i napetost koja se javlja pri duelima na terenu između timova. Na koji način dolazi do borbe za postavku u napadu do pokušaja da se održi odbrana po svaku cenu. Ovaj deo ciklusa je započet sredinom 2012 godine i traje do danas.

Sva tri dela su insipirasana mojom ljubavlju prema košarci, lični pokušaj da se poveže sport i umetnost. Na način da se prikaže sve ono što je bilo, što se dešava i što čini košarku specifičnim sportom, kao i veze sa sferom umetnosti. Pokušaj da se nadje singularnost kao i da se dočara sve ono što ovu igru čini atraktivnom. Na koji način je košarka utkana u sisteme vrednosti samog društva, odnos društva prema igračima, navijačima, sistemu vrednosti koji se urušava na uštrb trenutnog zadovoljstva i povlastica. Tanana igra izmedju dobra i zla prikazana kroz košarku, a koja je skoro ogoljena na poslednjem delu ciklusa.

Što znači da se u današnje vreme društvenih, ekonomskih, kulturnih turbulencija umetnik pasionirano posveti analizi sporta i njegovom transponovanju u javnu sferu umetnosti? Dali je to samo lična pasija ili može da predstavlja izlaz iz začarnog kruga produkcije kulture?



Predrag Terzić (1972, Beograd). Diplomirao 2000. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, u klasi profesora Čedomira Vasića. Magistrirao 2004. godine, kod istog profesora. Doktorirao na Interdisciplinarnim studijama teorije umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. dr. Divne Vuksanović. Izlagao na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (BiH, Nemačka, Slovenija, Belgija, Kanada, Austrija, US, Italija, Grčka, Crna Gora, Švedska). Autor izložbe radova savremenih umetnika iz Republike Srpske „Mogu biti gadno strpljiv(a)“ koja je bila predstavljena beogradskoj publici u januaru ove godine, a u martu izložba je predstavljena sarajevskoj publici u Umetničkoj galeriji BiH. Tokom aprila, tačnije 19. aprila, u Galeriji savremene umetnosti u Smederevu možete da pogledate Predragovu izložbu.



http://predragterzic.com

 

Projekat UMETNIK KAO PUBLIKA je javni forum u okviru kog publika, na osnovu materijala koji umetnik priprema unapred i uz pomoć moderatora, iznosi i međusobno preispituje mišljenja o odabranim radovima savremene vizuelne umetnosti. Diskusije daju mogućnost da se „razmišlja naglas“, da se ove misli suprotstave bez pretenzija da postoji samo jedan pravi odgovor, odnosno jedinstveno viđenje umetnosti.  Razgovori se ne vode stručnim jezikom i pristup temama je takav da se ne daje prednost profesionalnom iskazivanju mišljenja i stavova, pa su dobrodošli svi zainteresovani da čuju tuđe i podele svoje mišljenje o umetnosti, o svakodnevici, o tome na šta nas inspiriše umetnosti i tome šta se menja posle susreta sa radovima.


 



 

 


Datum objavljivanja: 10.04.2013.