Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Umetnik kao publika

Četvrtak, 27. septembar 2012. od 17časova, Muzej savremene umetnosti Beograd, Ušće 10, blok 15, Beograd, otvorena diskusija među publikom
o radovima umetnika Ivana Petrovića.

 


Odavde skinite informacije i dokumentaciju o izložbi i umetniku, kao i pitanja o kojima ćemo diskutovati::

[Tekstovi i vizuelna dokumentacija, pdf, 1MB] http://razgovori.files.wordpress.com/2012/09/ukp-ivan-petrovic.pdf

[Tekstovi bez vizuelne dokumentacije, Word, 50kb] http://razgovori.files.wordpress.com/2012/09/ukp-ivan-petrovic.doc




U okviru tekuće izložbe Šta se dogodilo sa Muzejom savremene umetnosti? u samom Muzeju u Beogradu UMETNIK KAO PUBLIKA priređuje drugi razgovor među publikom o radovima autora koji učestvuju na izložbi. Ovaj put diskutovaće se o radovima Ivana Petrovića.

Umetnik je na izložbi izložio foto-tapet, na kome je fotografija detalja prostora samog Muzeja iz proteklih godina u toku epopeje njene rekonstrukcije. Paralelno sa ovim, fotografije iz istog ciklusa bile su izložene u Uličnoj galeriji u centru Beograda, na ulici. Kakva dinamika odnosa se uspostavlja između fotografskih prizora napuštenog prostora muzeja nad muzejima u Srbiji (drugi muzej od kapitalnog značaja—Narodni muzej, zatvoren je zbog rekonstrukcije i duže nego MSUb), auto-reflektujući na to u samom prostoru Muzeja na Novom Beogradu, a kako pristupiti prizorima iz istog fotografskog ciklusa izmeštenim u Uličnu galeriju, na ulicu u samom centru starog Beograda? Šta ostaje nakon sagledavanja jetkog kritičkog potencijala koji nose ovi prizori, pogotovo na mestima na kojima su bili izloženi?

Diskusija koju pripremamo osvrnuće se na odabir fotografskih radova Ivana Petrovića gotovo od početka njegove prakse. Umetnik postavlja pitanja na relaciji fotografije i prakse savremene vizuelne umetnosti u Srbiji, pre svega u vezi sa pravom na dokumentovanje realnosti. Neka od pitanja koja umetnik postavlja su: Da li se aktuelnom praksom realizovanja i prezentovanja radova savremene umetničke produkcije kod nas u alterntivnim i neadekvatnim prostorima uslovljava i afirmiše jedna nova vrsta umetnosti koja nastaje kao mutirani proizvod svojstven okolnostima? Da li je podržavanje takvih izložbi učešćem umetnika na njima, istovremeno i podržavanje takvih uslova i prećutno odobravanje okolnosti u kojima se to dešava?




Izložba Šta se dogodilo sa Muzejom savremene umetnosti? –neizložba dokumentacije, umetničkih intervencija i enterijera zgrade biće otvorena do 30. septembra 2012.

Radno vreme Muzeja: od 10 do 18 časova. Utorkom zatvoreno.

Više o izložbi:: http://www.msub.org.rs/izložba/šta-se-dogodilo-sa-muzejom-savremene-umetnosti


Grupa izložbi FotodokumentI 02 u kojima Ivan Petrović učestvuje u različitim svojstvima su u toku u Salonu Muzeja savremene umetnosti Beograd (Pariska 14), Galeriji Remont (Maršala Birjuzova 7) i Uličnoj galeriji (Terazije 27, Bezistan)

Više informacija na

http://www.film-art.org/fotodokumenti/index.html

http://www.remont.net/galerija.html

http://www.msub.org.rs/izlo%C5%BEba/fotodokumenti-02

http://www.mikroart.rs/index.php?id=88






Projekat UMETNIK KAO PUBLIKA je javni forum u okviru kog publika, uz pomoć moderatora, iznosi i međusobno preispituje mišljenja o odabranim radovima savremene vizuelne umetnosti. Diskusije daju mogućnost da se “razmišlja naglas”, da se ove misli suprodstave bez pretenzija da postoji samo jedan pravi odgovor, odnosno jedinstveno viđenje umetnosti.  Razgovori se ne vode stručnim jezikom i pristup temama je takav da se ne daje prednost profesionalnom iskazivanju mišljenja i stavova, pa su dobrodošli svi zainteresovani da čuju tuđe i podele svoje mišljenje o savremenoj umetnosti i kulturi, ali i društvenim fenomenima koji su naša realnost.


UMETNIK KAO PUBLIKA Forum :: publika o radovima vizuelne umetnosti

Koncepcija i realizacija projekta – Mg Boba Mirjana Stojadinović

Diskusija o radu Ivana Petrovića realizuje se u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti u Beogradu i kustosom Unom Popović


 


Datum objavljivanja: 23.09.2012.