Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Umetnik kao publika

Sreda, 13. jun, od 18. sati. Salon MSU, Pariska 16. Otvoreni razgovor među publikom o akzuelnoj izložbi "Društvo neograničene odgovornosti", umetnice, Irene Lagator Pejović.


 


Odavde skinite informacije i dokumentaciju o izložbi i umetnici, kao i pitanja o kojima ćemo diskutovati:: [Tekstovi i vizuelna dokumentacija, pdf, 1,5MB] http://razgovori.files.wordpress.com/2012/06/ukp-irena-lagator.pdf



Više o izložbi:: http://www.msub.org.rs/izlozba/irena-lagator-pejovic-drustvo-neogranicene-odgovornosti



U Salonu je dostupan i obimni trojezičan katalog radova ove umetnice u izdanju Verlag der Buchhandlung Walter König, Köln.



U Salonu Muzeja savremene umetnosti predstavljeni su najnoviji radovi umetnice mlađe generacije Irene Lagator Pejović sa projektom Društvo neograničene odgovornosti. Baveći se pitanjem uređenja Zapadnog društva i njegove odgovornosti kroz zapažanja minucioznih životnih elemenata svakodnevice, umetnica gradi monumentalne prostorne instalacije koristeci crtež i razne oblike štampanih medija.



Umetnica o radovima kaže:



"Posmatrano sa šireg kontekstualnog nivoa, ako razumijemo prostor i društvo kao relacione procese koji su uvijek u fazi konstrukcije; ako, polazeći od jednog od principa konceptualne umjetnosti – da umjetničko djelo ne mora biti izvedeno – inverzijom pojma ograničenosti i njegovom transformacijom više u progresivan ili plodan pojam neograničenosti, zar kao mnoštvo nismo u stanju makar da vizuelizujemo ili verbalizujemo, ako ne da proizvedemo ideju mogućeg, drugačije ustanovljenog Društva neograničene odgovornosti? Ukoliko jesmo kadri to da uradimo, kakve posljedice bismo uspjeli da ko-proizvedemo na mikro i kontekstualno osjetljivom nivou, onom na kojem su kao procesi zasnovani vrijeme, prostor i drustvo?



Čini se da je djelovanje pod nazivom Društvo ograničene odgovornosti ( D.O.O.) prilično paradoksican proces budući da mnoštvo danas ne radi u okviru sopstvenih ograničenja, već neograničeni potencijalnom kreativnošću. Da li bilo šta što je po formi ograničeno može biti smatrano konstitutivnim ili produktivnim? Šta povezuje pojmove društva, ograničenosti i odgovornosti? Ovi pojmovi su povezani specifičnim tonom svog zajedničkog značenja, ali kakvu konstelaciju relacija proizvodi taj ton? I, da li u kontekstu funkcionisanja društva, taj ton proizvodi bilo koju vrstu osježanja?"



Izložba će biti otvorena do 24. juna 2012.


UMETNIK KAO PUBLIKA Forum :: publika o radovima vizuelne umetnosti



http://razgovori.wordpress.com



Koncepcija i realizacija projekta – Mg Boba Mirjana Stojadinović



Inicijator foruma pri programima u Salonu MSU – Una Popović, kustos


 



Datum objavljivanja: 08.06.2012.