Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Umetnik kao publika

Otvoreni razgovor među publikom o aktuelnoj izložbi "Intersticij", umetnice Branke Kuzmanović. Sreda, 11. januar 2012. od 18 časova, Salon Muzeja savremene umetnosti, Pariska 14, Beograd.

 


Odavde skinite informacije i dokumentaciju o izložbi i umetnici, kao i pitanja o kojima ćemo diskutovati::

[pdf, 1,5MB] http://razgovori.files.wordpress.com/2011/12/ukp-branka-kuzmanovic.pdf



Više o izložbi:: http://msub.org.rs/izložba/branka-kuzmanović-intersticij



Umetnica Branka Kuzmanović neguje jedinstveni umetnički jezik u našoj sredini – na jednostavan i minimalistički način ona se bavi prostorom i odnosima koje prostor koliko stvara, toliko i artikuliše i uokviruje. Umetnica o izložbi kaže:



"U specifičnom prostoru Salona Muzeja savremene umetnosti u Beogradu biće predstavljen projekat Intersticij, ambijentalna interaktivna instalacija čiji je koncept usmeren na pitanja međuvremena i međuprostora. Uvažavajući postojeći fizički sadržaj galerije, projekat je definisan i na osnovu implementiranih elemenata, sačinjenih, pre svega, od linearnog i zvučnog sistema. Linearni sistem čini crtež u prostoru, baziran na odnosima dijagonala. Sačinjen je od linija u vidu sintetičkih traka, od kojih svaka ima dve strane, "dva lica", tj. dve boje. ... Zvučne senzacije koje se pojavljuju u radu detektuju kretanje u prostoru, u kojem aktivno prisustvo posetilaca, na osobit način, jeste uslov za uspostavljanje interaktivnosti i višestrukih vremenskih relacija. U dosadašnjoj, ličnoj umetničkoj praksi, u mnogim radovima, jedno od karakterističnih interesovanja bilo je razmatranje fenomena praznine "zatvorenog" prostora, i mogućnosti "prevazilaženja" fizičkog ograničenja."



Kako kao posetilac čitamo ovaj rad? Gde ga smeštamo u našem iskustvu sveta? Kako instalacija stimuliše na promišljanje odnosa prema prostoru? Da li je naše prisustvo u prostoru instalacije suvišno na bilo koji način?



Ovo su samo neka od mnogih pitanja koja ćemo uputiti jedni drugima i potražiti njihove moguće odgovore.



Projekat UMETNIK KAO PUBLIKA gostuje u Salonu ovom prilikom i otvara javnu diskusiju među publikom o izložbi-instalaciji Branke Kuzmanović. Projekat UMETNIK KAO PUBLIKA je javni forum u okviru kog publika, uz pomoć moderatora, iznosi i međusobno preispituje mišljenja o odabranim radovima savremene vizuelne umetnosti. Diskusije daju mogućnost da se "razmišlja naglas", da se ove misli suprodstave bez pretenzija da postoji samo jedan pravi odgovor, odnosno jedinstveno viđenje umetnosti.



Razgovori se ne vode stručnim jezikom i pristup temama je takav da se ne daje prednost profesionalnom iskazivanju mišljenja i stavova, pa su dobrodošli svi zainteresovani da čuju tuđe i podele svoje mišljenje.


 


Datum objavljivanja: 09.01.2012.