Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Umetnik kao publika

Forum "Umetnk kao publika" završava fantastičnu 2011. godinu sa tri diskusije u četiri dana o radovima Milene Putnik, serije akcija Bioskopi: povratak otpisanih i radovima Danila Prnjata.

 


Ovogodišnjih osam diskusija do sada potpisuju autori Jelica Radovanović i Dejan Anđelković, Nataša Teofilović, PETI PARK – BORBA ZA SVAKODNEVICU (Branko Belaćević, Dubravka Sekulić, Jelena Stefanović, Marko Miletić, Srđan Prodanović), Dušica Dražić, Vahida Ramujkić, Nina Hohl (Austrija), Milorad Mladenović i Goran Đorđević.


Na poziv Salona Muzeja savremene umetnosti publika je diskutovala o izložbama koje se tu izlažu;



Domaćini razgovora bili su i: Magacin u Kraljevića Marka, Kulturni centar Beograda,  Kontekst u mesnoj zajednici, InexFilm. Informacije o dešavanjima prosleđivali su Internet sajtovi: seecult.org, arte.rs, designed.rs, yc.rs, superste.net, i Remont mejling lista [openremont], kao i knjižara Beopolis. Sve ovo ne bi imalo smisla bez brojne, šarolike i misleće publike! U sledeću godinu ulazimo sa idejom da je kritička misao o umetnosti i životu utoliko neophodnija ako su džepovi prazni. Pažljivo vas slušamo!



Nedelja, 11. decembar 2011. od 19 časova Kulturni centar REX, Jevrejska 16, Beograd



Otvoreni razgovor među publikom o radu WEDDING PIECES umetnika Danila Prnjata



Odavde skinite informacije o umetnici, radu i kako doći do Konteksta u mesnoj zajednici::



[pdf, 1,4 MB] http://razgovori.files.wordpress.com/2010/07/ukp-danilo-prnjat.pdf



[Word bez slika, 94 kB] http://razgovori.files.wordpress.com/2010/07/ukp_danilo-prnjat.doc



Umetnik Danilo Prnjat (r. 1982.g.) radi i izlaže svoje radove najviše u međunarodnom kontekstu, pa je i projekat Wedding Pieces o kome ćemo razgovarati u okviru UMETNIKA KAO PUBLIKE nastao u Štutgartu, u Nemačkoj, u toku Danilovog višemesečnog boravka 2009-2010.g. Umetnik o samom radu kaže: "Project Wedding Pieces čini niz akcija koje podrazumevaju moj dolazak i prisustvo kao nepozvanog gosta/insajera na nemačkim venčanjima. Performans sam izvodio povremeno u periodu od nekoliko meseci, a birao sam ona venčanja koja su organizovana za uži porodični krug i koja su se uvek izvodila na javnom mestu." Šta znači prisustvo umetnika kao nepozvanog umetnika na svadbama na otvorenom u Štutgartu u Nemačkoj? Na koji način se taj čin, ono što umetnik imenuje performansom, ali i video dokumentacija čitaju sada i ovde? Da li možete da sagledate Danilove radove kao određene "strategije"?



Utorak, 13. decembar 2011. od 19 časova,  InexFilm, Višnjička 76, Beograd



Otvoreni razgovor među publikom o seriji akcija BIOSKOPI: POVRATAK OTPISANIH



Odavde skinite informacije o umetnici, radu i kako doći do Konteksta u mesnoj zajednici::



[pdf, 1,5MB] http://razgovori.files.wordpress.com/2010/07/ukp_bioskopi-povratak-otpisanih.pdf

[Word, 45kb] http://razgovori.files.wordpress.com/2010/07/ukp_bioskopi-povratak-otpisanih.doc





"Intervencije koje smo napravili na i u okolini nekolicine beogradskih bioskopa ne smatramo umetničkim akcijama već pokušajem tematizacije odnosa društva spram nestanka bioskopskih sala. Same akcije uključuju postavljanje nalepnica na autobusko stajalište , iscrtavanje crnih zvezda sa imenima ugašenih bioskopa umesto Bulevara zvezda, intervenisanje na najavnoj tabli ugašenog bioskopa, lepljenje filmskog plakata na pano ugašenog bioskopa. Još akcija je u planu, a one treba ne samo da ukažu na ovaj veliki problem, već i da navedu na nalaženje rešenja. Nestajanje bioskopa ne utiče samo na kulturnu ponudu samog grada već i na uslove za razvoj nacionalne kinematografije. Ono što se nameće kao pitanje samom društvu jeste: da li želi i na koji način može da sačuva sopstvene interese (u ovoj sferi) u kontekstu tržišne ekonomije?"



Autori akcija Bioskopi: povratak otpisanih



Sreda, 14. decembar 2011. od 19č. Galerija Artget, KCB, Trg republike 5, Beograd



Otvoreni razgovor među publikom o radu



KONTRAVIDIKOVCI / PRIVREMENI VIDIKOVCI umetnice Milene Putnik



Odavde skinite informacije o umetnici, radu i kako doći do Konteksta u mesnoj zajednici::



[pdf, 1,4MB] http://razgovori.files.wordpress.com/2010/07/ukp-milena-putnik.pdf



[Word, 69kb] http://razgovori.files.wordpress.com/2010/07/ukp_milena-putnik.doc



Na seriji prostorno specifičnih radova pod zajedničkim nazivom Kontravidikovci / Privremeni vidikovci Milena Putnik radi od 2007.godine. Oni obuhvataju pojam i praksu vidikovaca u gradskom okruženju – pogled sa nekog visokog mesta u gradu, ali i pogled usmeren na isto to mesto. Umetnica kaže:  "Ako bi trebalo da jednostavno sumiram i obrazložim ovakve aktivnosti, rekla bih da je pokretač svih ovih radova elementarno zadovoljstvo kretanja i komunikacije, želja da se prisutnost u nekom prostoru osvesti, potvrdi i pojača kroz kretanje, menjanje perspektive i razmenu sa drugima. Ovako jednostavan motiv ipak sa sobom nosi paket komplikujućih pitanja koja se tiču prirode percepcije, načina formiranja iskustva i ograničenja u mogućnosti razmene. Sa kojim očekivanjima ulazimo u jednu zajedničku situaciju kakva je poseta vidikovcu? Da li naša sećanja i prethodno iskustvo boje ono što ćemo doživeti? Koliko je uopšte moguće nešto sagledati iznova?"



 

Projekat UMETNIK KAO PUBLIKA predstavlja javni forum u okviru kog publika, heterogena grupa ljudi svedena na najmanji zajednički činilac u odnosu na umetničko delo, dakle – svi mi, uz pomoć moderatora, iznosimo i međusobno preispitujemo mišljenja o odabranim radovima savremene vizuelne umetnosti. Diskusije daju mogućnost da se razmišlja "naglas", da se ove misli suprodstave bez pretenzija da postoji samo jedan pravi odgovor, odnosno jedinstveno viđenje umetnosti. Razgovori se ne vode stručnim jezikom i pristup temama je takav da se ne daje prednost profesionalnom iskazivanju mišljenja i stavova, pa su dobrodošli svi zainteresovani da čuju tuđe i podele svoje mišljenje o savremenoj umetnosti koja nastaje ovde i sada. Sve diskusije se zvučno snimaju i emituju na drugom programu Radio Beograda – RTS. Ovi audio snimci mogu da se preslušaju i na Internet adresi foruma http://razgovori.wordpress.com.



UMETNIK KAO PUBLIKA Forum :: publika o radovima vizuelne umetnosti



Koncepcija i realizacija projekta – Mg Boba Mirjana Stojadinović



Produkcija projekta –Udruženje umetnika DEZ ORG



Partner projekta –Kulturni centar REX


 


Datum objavljivanja: 08.12.2011.