Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Umetnik kao publika

U petak, 28. maja u 18 časova u KC Reks, Jevrejska 16., u okviru serije razgovora "Umetnik kao publika", održaće se razgovor povodom rada "Toplina", Zorana Todorovića.

 


U periodu od aprila do jula 2010. godine, organizacija Anonymous said: u saradnji sa inicijatorom projekta Bobom Mirjanom Stojadinović realizuje prvu seriju razgovora o savremenoj umetničkoj produkciji u prostoru Kulturnog centra REX.


Razgovori 'Umetnik kao publika' koncipirani su kao platforma za razmenu mišljenja izmedju publike, odnosno učesnika diskusije, na osnovu unapred pripremljenog izbora radova, teksta o radovima i serije pitanja koje unapred priprema umetnik. U samom razgovoru sa publikom umetnik ostaje pasivan, a prisutna 'publika' preuzima aktivnu ulogu u diskusiji i usmeravana je da međusobno preispituje mišljenja i stavove. Ovaj projekat ima za cilj kako uspostavljanje aktivne komunikacije između umetničkog rada i publike, tako i kritičko sagledavanje dela postojeće produkcije vizuelnih umetnosti (likovni umetnici, dizajneri, strip umetnici) u Srbiji iz perioda 2000-2010. Kroz otvorene diskusije se naglašava neophodnost rasprave o vrednostima i značenju individualnog pristupa u okviru opšteg, šta publika prima od umetničkih radova, kao i o kontekstima u kojima su umetnički radovi predstavljeni i medijski propraceni. Ciljna grupa ovog projekta je široka javnost, posebno studenti svih umetničkih fakulteta, studenti filozofije, sociologije, istorije umetnosti, mladi stručnjaci iz ovih oblasti, profesionalni umetnici, teoretičari, kritičari, istoričari umetnosti, kao i novinari iz oblasti kulture. Razgovori se neće voditi stručnim jezikom i pristup temama je takav da se ne daje prednost profesionalnom iskazivanju mišljenja i stavova.


Nakon razgovora o radu Zorana Todorovića, uslediće razgovori o radovima Igora Milovanovića 8. juna/REX/18h, Borisa Šribara (jun) i Miloša Tomića (jul). U periodu od septembra do decembra 2010. godine biće realizovana druga serija od šest razgovora.


Molimo publiku i učesnike da unapred pročitaju tekst/izjavu umetnika koji mogu da preuzmu sa sajta www.anonymoussaid.org. Ulaz na razgovore je slobodan, a rezervacije mesta i dodatne informacije dostupne su preko email adrese artistasaudience@anonymoussaid.org  ili preko broja telefona 011 3237 546.


 


 


Datum objavljivanja: 26.05.2010.