Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Umetnička scena Bremen

Prezentacija umetničke scene Bremena, koja će se realizovati u MSUV u petak, 4.aprila počeće predavanjem Edeltraut Rath u 17h, slede video projekcije Lepota leži unutar želje kustoskinje Stefanie Böttcher u 17:30 i otvaranje izložbe Places of Desire kustoskinje Marikke Heinz-Hoek u 19 časova.


 


Projekat je inspirisan imenom grada „novi sad“, koje nosi reminiscenciju na rajski vrt. Ideju raja danas kreiraju reklame – bezbrižan život podrazumeva zaposlenost. Ali sa kojom svrhom? Mogu li vrednosti informacionog društva kao što su moć, uspeh, bogatstvo, karijere i statusi biti krajnji ciljevi ljudske egzistencije? Da biste se orijentisali u rapidno menjajućem dobu, jednostavno se zapitajte: Šta ja zaista želim? „Mesto želje“ uključuje posetioce u ovu refleksiju. To nije tematska izložba jer ne može biti generalnih odgovora na ovo pitanje.



Marike Hajnc-Hoek transformiše dokumenta članova svoje porodice koji su emigranti u USA, istraživanje omiljenog mesta Kristine Princ je miran pejzaž bez ikakvog pokreta. Preuveličavanjem dimenzija slike, ona zaustavlja vreme. Identične telefonske kabine iz zgrade koja je trebalo da bude uništena, u radu Edit Pund pružaju nam osećaj brzine skorašnjih promena – iPhone nam omogućava da bilo gde čekamo na željeni poziv. Specijalni efekat plave svetlosti u seriji fotografija Anete Ortlib pomaže nam da zamislimo filozosko nastojanje ljudi koji žive u slamovima Indije. Kritički pristup mojoj domovini, Rusiji, koja apsurdno neljudski sudi glumicama (Pussy Riot) je tema instalacije „Proces“. Ali lažni dokaz ne otkriva samo kapitalizaciju bivšeg sovjetskog života, nego i beskrajnu lepotu njegove kulture. Irmgar Dams, Izold Lok i Edeltrot Rat adresijaru svoje radove direktno sadašnjem trenutku – posetiocima, njihovim osećajima i interakciji._ Eugenia Gortchakova

PROGRAM VIDEO PROJEKCIJA: Lepota leži unutar želje, kustoskinje Stefanie Böttcher



Video program je razvijen za Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Sastoji se od video radova sedam međunarodnih umetnika koji se bave temom čežnje/želje. Želje su imanentne svakom ljudskom biću, one nas prate i vode. Želja da razumemo svet, ljude oko sebe, smisao života, od suštinskog je značaja za sve nas.



Lepota leži unutar želje spaja šest video radova savremenih umetnika. Svaki od njih je posvećen temi želja, ali prikazuje njihove značajno drugačije manifestacije. Tokom projekcija, prikazaće se različite kategorije želja. Veče će biti podeljeno na poglavlja, dok će svako biti posvećeno posebnom tipu želje.



Učesnici: Halil Altındere / Bertille Bak / Nathalie Djurberg & Hans Berg / Christian Haake / Klara Lidén / Agnieszka Polska


 



Datum objavljivanja: 01.04.2014.