Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Umetnička kolonija Bakar

U petak, 18. decembra u Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, u 19 časova otvara se izložba radova 25. saziva Umetničke kolonije Bakar u Boru. Izložba se može pogledati do 12. januara, 2010. godine.


 


Muzej rudarstva i metalurgije Bor u saradnji sa Rudarsko-topioničarskim basenom Bor i opštinom Bor, uz podršku Ministarstva kulture RS, ove godine je organizovao 25-ti saziv Umetničke kolonije Bakar.



Učesnici kolonije Svetomir Arsić Basara, Kosta Bogdanović, Leposava Milošević-Sibinović, Vukašin Milović, Mirko Odalović, vajari iz Beograda, kao i Milan Stošić, vajar iz Bora, su tehnikom livenja u Livnici fazonskih odlivaka TIR RTB Bor realizovali po tri skulpture, od kojih dve pripadaju muzejskoj zbirci, a jedna autoru.



Tokom četvrt veka trajanja ove, po konceptu jedinstvene kolonije, stvarana je izuzetno značajna kolekcija neprocenjive istorijske i kulturološke vrednosti, na osnovu koje je moguće pratiti i rekonstruisati tokove razvoja savremene skulpture poslednjih decenija XX i početka XXI veka. Kolekcija Bakar je dokaz i reprezent "bronzanog doba" savremene skulpture u Srbiji i danas broji preko četiristotine skulptura najeminentnijih vajara poput Olge Jevrić, Olge Jančić, Miluna Vidića, Nikole Koke Jankovića, Mrđana Bajića, Milije Nešića, Tomislava Todorovića i mnogih drugih.

Specifično obeležje ove kolonije jeste sam proces rada (livenje u bronzi, kao jednoj od najstarijih i najrasprostranjenijih tehnika u izradi skulptura), prostor (Livnica fazonskih odlivaka) i materijal (bronza, bakar, mesing), za koju možemo slobodno reći da se svrstava u onu grupu kolonija koja ima višedecenijsku tradiciju produkcije isključivo u jednom materijalu. Po svemu sudeći, kolonija Bakar jeste jedan od značajnijih punktova aktuelne umetničke scene u Srbiji.

 

Danijela Matović  kustos i koordinator Umetničke kolonije Bakar

 

Portfolio Blok galerija


 



Datum objavljivanja: 15.12.2009.