Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Umetnička grupa Liht Blau

U utorak, 26. oktobra u 19 časova u Galeriji Feniks, Tadeuša Košćuška 28, otvara se izložba grafika umetničke grupe Liht Blau. Izložba traje do 6. novembra, 2010. godine.

 


Umetničku grupu Liht Blau osnovalo je petoro grafičara i slikara mlađe generacije u Beogradu 2002. godine, sa ciljem očuvanja i reafiramacije klasičnih likovnih disciplina. Članovi grupe su magistrirali na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti početkom novog milenijuma, ali su posvećeni klasičnim likovnim tehnikama starim stotinama godina. Iako rade u okviru klasičnih medija, tehnika im je samo sredstvo koje superiorno koriste za realizaciju svojih savremenih zamisli. Ne obazirući se na trendove u današnjoj umetnosti, prisutna je ravnopravnost jezičkih izražavanja, a to se reflektuje u poetskoj raznolikosti grupe Liht Blau i težnji za subjektivizmom i orginalnošću u njihovim radovima.


Grupa je do sada realizovala izložbe:


2004. godina, Galerija Muzeja grada, Smederevo


2005. godina, Savremena galerija, Zrenjanin


2006. godina, Galerija "Sue Rider", Herceg Novi


2006. godina, Galerija Centra za grafiku i vizuelna istraživanja, Beograd


2008. godina, Galerija "Jord Art", Palermo, Italija


2010. godina, Galerija Feniks, Beograd


2010. godina, Galerija Narodnog muzeja, Vranje 


"Ovaj tim se opredelio za promociju tradicionalne izrade grafika, manualnim putem gde su estetika i autentičnost umetničke ideje od početka kontrolisano sprovođene najneposrednijim učešćem autora. Pri ovakvom postupku se izdvaja ključna prepoznatljivost: očekivano i neočekivano imaju podjednaku važnost u deobi čari ishoda. Na ovom mestu pristižemo do najvažnije tačke u završnici predstavljanja ovog, slobodno možemo reći pionirskog poduhvata srpskih umetnika: na svetskoj umetničkoj sceni se deceniju unazada jasno ističe težnja za obnavaljanjem i revalorizacijom tradicionalnih postupaka u grafici, počev od ručne izrade papira (sasvim u duhu globalne ekološke svesti!), do tehnika štampanja. Ova težnja je dovela do evidentne pojave suživota ravnopravnih tokova - tradicionalnih oblika istraživanja ne samo u grafici, već i na svim poljima umetnosti, i onih, koji se vezuju za tekući tehnološki razvoj i medijsku interdisciplinarnost."


Vesna Todorović, istoričar umetnosti, Beograd, septembar 2008


Portfolio Galerija Feniks


 


 


Datum objavljivanja: 23.10.2010.