Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Umetnici pišu pismo !

Kako je opstanak umetničke scene od životne važnosti ne samo za umetnike koje je čine već i za kulturni identitet grada, verujemo da je ovo pravi trenutak da se dosadašnji nemar i aljkavost u radu Gradske uprave prevaziđu i da započne konstruktivni dijalog.

 


Otvaranje 38. novosadskog salona, jedne od značajnih manifestacija na gradskoj  likovnoj sceni, prilika je da se još jednom preispitaju okolnosti koje su do sada više puta apostrofirane. To su, pre svega, nedefinisanost kulturne politike i nedoslednost u njenom sprovođenju. Nerešeni status umetnika, umetničkih udruženja i grupa, njihov radni i životni prostor, budžet namenjen kulturi i način kako se njime gazduje, nepostojanje gradske galerije i adekvatnih izlagačkih prostora, jasni su pokazatelji zapuštenosti.

 

Manifestacija poput Novosadskog salona obavezuje da podsetimo javnost kako kultura nije zabava za mase i prilika za profit. Kultura je – umetnost, a umetnost uznemirava i upozorava, propituje i reflektuje stvarnost, anticipira budućnost. Takva delatnost nije profitabilna, to je delatnost od opšteg društvenog značaja.


Legitimitet zahtevu svakako daje činjenica da je u salonskom sazivu bar trećina umetnika potekla iz "takozvanih art klinika", koji već više meseci ukazuju na potrebu urgentnog rešavanja nagomilanih problema u kulturnoj politici grada.


Gest dobre volje je što umetnici, čije zahteve Gradska uprava za kulturu jedva da čuje i uvažava, neće bojkotovati izložbu i neće povući radove jer poštuju, pre svega, inicijativu Kulturnog centra Novog Sada da novosadskoj publici prikaže trenutni bilans kreativnih energija na gradskoj likovnoj i vizuelnoj sceni. Štaviše, umetnici su učešće na ovoj izložbi samofinansirali, uloživši sredstva koja nisu zanemarljiva ni za omalovažavanje.


Kako je opstanak umetničke scene od životne važnosti ne samo za umetnike koje je čine već i za kulturni identitet grada, verujemo da je ovo pravi trenutak da se dosadašnji nemar i aljkavost u radu Gradske uprave prevaziđu i da započne konstruktivni dijalog.


Stoga očekujemo da prigodna beseda na otvaranju Novosadskog salona zaboravi na floskule o sjaju i uspesima novosadske kulture, da Gradska uprava za kulturu bude generator kulturnog razvoja grada i da konačno ponudi korektne uslove za dijalog i kreiranje nove kulturne politike.


U Novom Sadu, 5. novembra 2009.


POTPISNICI


1. Monika Sigeti

2. Ivana Rakidžić – Krumes

3. Aleksandar Rapić

4. Uroš Pajić

5. Dobrivoj Rajić

6. Zoran Todović

7. Marko Ubović

8. Milica Vojvodić

9. Bosiljka Zirojević

10. Milan Zulić

11. Tijana Luković

12. Nikola Macura

13. Lazar Marković

14. Danijel Babić

15. Branka MIličić

16. Vladimir Barbul

17. Bojana Knežević

18. Slobodan Knežević

19. Tadija Janičić

20. Miroslava Kojić

21. Andrea Ivanović – Jakšić

22. Janko Katić

23. Živko Grozdanić

24. Bojan Mišić

25. Iva Nedeljkov

26. Rastislav Škulec

27. Goran Jureša

28. Vladimir Ilić

29. Gala Čaki

30. Bojan Cvetković

31. Ksenija Kovačević

32. Goran Despotovski

33. Denis Dimovski

34. Milan Nešić

35. Ana Novaković

36. Bojan Novaković

37. Dušan Stošić

38. Borivoje Nikolić

39. Uros Pajić

40. Nikola Džafo

41. Boris Lukić

42. Vlado Rančić

43. Happy trash

44. 


Potpisivanje je u toku.


 


Datum objavljivanja: 05.11.2009.