Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Učenici - profesoru

Izložba u Galeriji ’73 priređuje se povodom obeležavanja 90 godina od rođenja profesora Sergeja Jovanovića. Otvaranje je u četvrtak, 7. februara u 19. časova.


 


Sergej Jovanović rođen je u Pragu 1922. godine. Diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1948. godine. Profesionalna aktivnost Sergeja Jovanovića bila je sveobuhvatna, od slikarstva, primenjene umetnosti, do pedagoškog rada. Kao istaknuti likovni stvaralac imao je značajnu ulogu u razvoju likovne kulture. Kroz atelje Sergeja Jovanovića na Košutnjaku prošlo je oko 16 000 polaznika koji su se pripremali za prijemni ispit na Univerzitetu umetnosti.


Posle smrti profesora Sergeja Jovanovića, deset najvernijih učenika i prijatelja, iz pieteta prema svom učitelju, odlučili su da osnuju Udruženje likovnih umetnika „Sergej Jovanović“. Osnivači su: Cirila Herman, Jozef Baruhović, Branko Šotra, Budimir Đukić, Todor Jovanovski, Kiril Dimitrov, Spomenka Milenković, Ankica Božilović, Ljubica Šaranović i Anđelka Malinić.


Osnivanje ovog udruženja je želja da okupljanje društva koje to čini decenijama u Likovnoj školi Sergeja Jovanovića postane tradicija i da se istovremeno tim činom oda zahvalnost profesoru za sve ono što je činio za njih. Da se očuva sećanje na njegov lik i delo. Udruženje danas ima stotinak članova iz više gradova Srbije. Rad udruženja odvija se u likovnom ateljeu Zdenka Mužara i Spomenke Cice Milenković, u ul. Kralja Milana br. 17, gde je ujedno i sedište udruženja. Već nekoliko godina članovi udruženja osvajaju prestižna priznanja na nivou grada i republike. Udruženje je 2011. i 2012. godine osvojilo prvu nagradu na Salonu likovnog stvaralaštva amatera Beograda.



Izložba će biti otvorena do 19. februara 2013. godine.


 


 



Datum objavljivanja: 06.02.2013.