Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

U tišini Lidije Antanasijević

U ponedeljak, 31. avgusta u Galeriji grafičkog kolektiva u 20 časova grafičkom instalacijom "U tišini" predstavlja svoj novi rad Lidija Antanasijević.

 


Zapaženu magistarsku i debitantsku izložbu, koja je najavila izuzetno snažnu autorsku pojavu, ova umetnica je priredila u Grafičkom kolektivu 1991. godine. Potom se preseljava u London ali nastavlja intenzivno da izlaže i u domovini. Godine 1994. postala je laureat nagrade Veliki pečat GK, u Kulturnom centru izlagala samostalno je 1996, a 2004. učestvovala je na Oktobarskom salonu.


Grafička instalacija U tišini, ručno štampani drvorez dimenzija 3 x 2,60 metara, koncipovan je tako da dominira prostorom Galerije Grafičkog kolektiva, čija je jedna od specifičnih izlagačkih osobenosti lamperija. I sama matrica za ovaj rad sačinjena je od neobrađenih dasaka , a rezultat takvog otiska je ekspresivan otisak i sugestija skulptoralnosti. U kontrastu sa rustičnom matricom je izuzetno fini, tanak i delikatni japanski papir (za štampanje japanskog novca) na kome je štampan otisak.

Nastao u tišini stvaralačke osame u kojoj se zaboravlja na mesto, vreme, poreklo i efemernosti dana, sa dozom subverzivnog pa i mističnog, ovaj rad je i svojevrsni eliksir kreativne personalnosti; njegova tenzija svojim unutrašnjim bujanjem i energetskim potencijalom bliska je grafikama sa prve izložbe (januara 1991), a pre preseljenja Lidije Antanasijević  u London.

Tema je, po rečima same umetnice, želja, potreba i pasija da izrazi sebe u rascepu u kome živi između dve kulture i dva jezika (ćirilica i latinica se mešaju, srpski i engleski izlazi spetljano  u isto vreme), između dva različita umetnička stila izražavanja: likovno-vizuelnog (srpskog) i verbalno-vizuelnog (engleskog). Metafizičku dimenziju ljudske svesti i stvarni identitet bića moguće je sagledati u udvojenom liku lepog i demonskog.


Lidija Antanasijević (1961. Beograd) Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1988. gde je završila i postdiplomske studije 1991. Član je ULUS-a od 1989. Samostalno izlagala u Beogradu, Ljubljani, Londonu,  Alkmaru. Izlagala na brojnim međunarodnim izložbama. Dobitnik više nagrada. Živi i radi u Londonu.


 


Datum objavljivanja: 26.08.2009.