Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

U kontaktu sa stvaralačkim činom

Govorni program i Galerija SKC Novi Beograd predstavljaju ciklus predavanja na kojima u galerijskom, izlagačkom prostoru profesori demonstriraju tehnike, tehnologiju i umeće na licu mesta. Sreda, 29. februar u 18. sati, autori programa: Bojana Pokrajac i Nataša Brkić






Ciklus: ,"U kontaktu sa stvaralačkim činom"



Govorni program i Galerija SKC Novi Beograd predstavljaju  novi ciklus predavanja na kojima u galerijskom, izlagačkom prostoru  profesori demonstriraju tehnike, tehnologiju i umeće na licu mesta.  Razotkrivanjem procesa nastanka umetničkog dela demistifikuje se stvaralački čin i pruža mogućnost da i publika učestvuje  u uzbuđenju i tremi umetnika i oseti atmosferu ateljea, inspiracije i kreativnog zanosa.



Kroz niz predavanja mr. Miroslava Lazovića, profesora FPU na glavnom stručnom umetničkom predmetu Zidno slikarstvo, na temu tajni slikarskih tehnika i tehnologija, otkrićete:



Kako nastaje mozaik? Šta je to zgrafito? Kako se slikaju freske? A ako želite da naslikate mural ili odštampate grafiku, uz pomoć studenata FPU savladaćete strah i radoznalost kroz zajednički proces rada.





Tema predavanja i demonstriranje tehnike:  FRESKO SLIKARSTVO



Freska je najstarija tehnika u slikarstvu i datira iz vremena praistorije. Dobila je ime i usavršena je u italijanskoj Renesansi ( Đoto, Mikelanđelo, Leonardo da Vinči...). Freska se izvodi vodom razređenim prirodnim bojama na svežem krečnom malteru. Postojanost tehnike postiže se sušenjem i vezivanjem boje za malter. Umetnik mora da vodi računa da na vreme započne sliku i predvidi  koliko može da naslika za jedan dan i poveže sa glavnom kompozicijom.


 



Datum objavljivanja: 24.02.2012.