Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

U građanskom ogledalu

U četvrtak, 20. maja, 2010. u 20 časova u galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda, održaće se promocija knjige autorke mr Sarite Vujković, pod nazivom, "U građanskom ogledalu". Učestvuju: prof. dr Milanka Todić, prof. dr Lidija Merenik, Vesna Danilović i autorka.

 


U građanskom ogledalu - Identiteti žena bosanskohercegovačke građanske kulture 1878-1941


Izdavači: Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Banja Luka  i Kulturni centar Beograda 


Knjiga U građanskom ogledalu: Identiteti žena bosanskohercegovačke građanske kulture (1878–1941) nastala je kao rezultat višegodišnjeg istraživanja i interdisciplinarnog teorijskog razmatranja ženskih identiteta u građanskoj kulturi Bosne i Hercegovine, temeljenih na različitim sociološko-kulturološkim kontekstima građanske ideologije i umetnosti uokvirene u privatne i javne društvene sfere s kraja XIX i u prvoj polovini XX veka. Posebna pažnja u radu posvećena je prvim akademski obrazovanim umetnicama u Bosni i Hercegovini, obrazovnim procesima kroz koje su ove umetnice formirale svoje umetničke strategije, kao i praćenju, vrednovanju i interpretaciji njihovih umetničkih produkcija. Ovaj kulturološki kontekst predstavlja osnovu na kojoj se iščitavaju promene u socijalnom statusu bosanskohercegovačkih žena, kao i ženski identiteti formirani pod uticajem ovih promena.




Sarita Vujković (Banja Luka, 1972) diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1997. godine. Postdiplomske studije Teorije umetnosti i medija završila  2006. godine, a magistarsku tezu pod nazivom "Privatni i javni identiteti žena u okviru bosanskohercegovačke građanske umjetnosti", odbranila u Beogradu 2008. godine. Zaposlena je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske od 1998. godine u okviru koga vodi odelenje umetničke dokumentacije i radi na poslovima izložbene delatnosti. Bila je kustos većeg broja izložbi likovne, vizuelne i audio-vizuelne umetnosti, kao i izložbi posvećenih dizajnu i arhitekturi. Objavljuje tekstove kao predgovore katalozima, tekstove u naučnim i stručnim časopisima, nedeljnim i dnevnim novinama  (Kultura, Likovni život, Refoto, Kvadart, Sarajevske sveske, Vizura, Slovesa, Književnik, Glasnik Udruženja arhivskih radnika RS).Predsednica je Nacionalnog komiteta ICOM-a BiH od 2009. godine.  


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


 


Datum objavljivanja: 18.05.2010.