Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Trijenale proširenih umetničkih medija

Od 1. do 22. septembra u prostorima Studentskog kulturnog centra Beograd, održaće se Trijenale proširenih umetničkih medija.

 


Sreda, 1. septembar od 17.00 velika sala


U M E T N O S T   U   A K C I J I




"Zeitblut" (jezički idiom,neprevodiv pojam!)- interaktivni elektronski performans - Tanja Seserko & Malcolm Riddoch(Pert/Australija)  Prizori iz Australije i iz umetnikovih svakodnevnih angažovanja u umetničkoj radionici na Akademiji umetnosti.Vizije budućnosti u digitalnoj formi.Trajanje 20 minuta

"Washing"(Pranje)- Pranje (simbolično) umetničkih tvorbi autorke, uz ad hooc instalaciju pripremljenu samo za ovu priliku.Trajanje 12 minuta.

"Mail-art,visual-poetry & apropiacionism" (Postanska umetnost,vizuelna poezija i prisvajanje) -multimedijalni performans-Cesar Reglero Campos (Tarrega/Spanija) – Predstavljanje sopstvenih mail-art i vizuelno-poetskih radova uz primere prisvajanja drugih autora i komparativne analize. Trajanje - 15 minuta.

2 x WHO" (Dva puta KO)-Helina Hukkataival, Sinika Tormala i Soile Iivonen(Finska)- Helina, središna figura u performansu, izvodi akciju u lavoru ispunjenom crnom bojom dok Sinika kruži oko nje i peva jednu drevnu finsku pesma, dok Soile istovremeno slika. U suodnasavanju telesnih akcija i pokreta-zvuka-slike otkriva se smisao udvojavanja umetničkih akcija. Trajanje 15 minuta

"Places to Fall and Rise" (Mesta padova i uzdizanja) - Verena Stenke i Andrea Pagnes(Firenca) - Simbolično pro/padanje i uz/dizanje autora obavijenih najlonima, što se može doživeti i kao erotski performans, životnih i perfo-pARTnera(Nemice i Italijana), uz prepoznavanja u ogledalima, svetlosnim efektima, radovima na papiru... u toku raznovrsnih telesnih akcija.. Trajanje – 20 minuta.

"Obiter Dicta" (akcioni performans)- Ilija Šoškić (Rim)  Konceptualni i akcioni performans, kako ga sam autor naziva. Zapravo, ispisivanje sentenci, lingvističkih i semantičkih bravura i interakcija s publikom.Trajanje 15 minuta "Proširenje tajnovitog suženja"- grupa KVART(Beograd) Performans ima za cilj da se odredi prema fetišizaciji umetnika i same umetnosti u kojoj se uvek traži i retko nalazi artistički Sc.Gral. A tada se prisvaja,umesto da se njegova sadržina i forma šire. Simbolična akcija okruživanja svetog  predmeta(circulus vitiosus) i u finišu proširivanje začaranog kruga i značenja same akcije. Trajanje 15 minuta.

Sreda 1. septembar


19.30 Srecna Galerija

Stefi Sone  Fotografije Izlozba u okviru projekta REAL PRESENCE 10    ( do 22. septembra)

 

"U fotografskim radovima Stefi Sone realni objekti se preobražavaju u apstraktne forme, čiji status oscilira između plošnih postavki i skulpturalno nadograđenih slika. Fotografija je ovde prvobitno korišćena kao medijum za prikazivanje prostornih inscenacija, a potom kao sredstvo generisanja neobjektnih prikaza doživljaja linije, površine i prostora. Ovakvi transformativni procesi uzdižu stvari iz oblasti svakodnevnog u sferu estetskog opažaja. Fotografija u radu Stefi Sone deluje kao generator slika, na način veoma blizak slikarskom medijumu, koristeći se figurativnim sredstvima i oblikovnim principima poput ritma i kompozicije. Neki elementi instalacije čak upućuju na mogućnosti rada sa slikom u odnosu na prostor u kome je ona predstavljena.“


(Iz teksta Helderoze Langer o radu Stefi Sone)

 


Sreda 1. septembar


19.30 Galerija Cirkus

Kristijan Sivers Instalacije  Izložba u okviru projekta REAL PRESENCE 10  (do 22. septembra).




"Iskustvo rada u domenu skulpture je kod Kristijana Siversa prisutno  u njegovom nepogrešivom tretmanu površina (i toga što iza njih leži),  oblika i njihovih granica. Iako se na nivou sadržaja bavi velikim  temama - bezbednosti, nadziranja, intimnosti, ličnog prostora, načina opažanja - on im prilazi upotrebom stvari koje su u  njegovom neposrednom okružju. On pozajmljuje vizuelno naglašene elemente radnih odela građevinskih radnika; skida slike iz ličnih albuma koje nalazi na Internetu; fotografiše parkirališta, sporedne ulice i enterijere autobusa. Pokazuje nam slike svoje supruge snimljene dok je pričala o senzualnosti (iako niko osim njemu bliskih ne bi to mogao znati). Njegova paleta je sačinjena od onih materijala koji su uvek već tu negde oko njega".


(odlomak teksta Eli Klark o radu Kristijana Siversa).  




 


Datum objavljivanja: 31.08.2010.