Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Trideseti Susret akvarelista

U ponedeljak 7. septembra održaće se otvaranje izložbe akvarela nastalih tokom trajanja jubilarnog tridesetog susreta akvarelista.

 


Na izložbi će biti predstavljeni radovi: Bore Vitoraca (Novi Sad), Dragoljuba Pavlova (Novi Sad), Pal Dečova (Opovo), Miodraga i Mirjane Anđelković (Niš), Đorđa Maravića (Subotica) i Radiše Lj.Lučića (Zrenjanin). 


Umetnička kolonija u Ečki osnovana je 1956. godine.


U radu Kolonije učestvovala su najznačajnija imena likovne umetnosti sa teritorije bivše Jugoslavije, koji se, u skladu sa sopstvenim opredeljenjem, bave različitim likovnim tehnikama, slikarstvom, skulpturom, grafikom, da bi se osamdesetih stavio akcenat na akvarelističke sazive, kao najpristupačnije i umetnicima i organizatorima.


Posebno interesovanje organizatora Umetničke kolonije u Ečki za akvarel podstaknuto je izložbom "Akvarel likovnih umetnika Vojvodine, učesnika u radu umetničkih kolonija", održane 1977. godine. Ova izložba poslužila je kao povod za manifestaciju 'Susret akvarelista Jugoslavije' održane 1980. godine, od kada započinje redovno okupljanje akvarelista u Ečki. To su bili podsticaji za organizovanje 'Prvog bijenala akvarela podunavskih zemalja' 1991. godine, iste godine kada je ugašeno Bijenale akvarela u Karlovcima i u vreme raspada SFRJ. Na izložbi su učestvovali umetnici iz Bugarske, Čehoslovačke, Mađarske, Rumunije, SSSR-a i Jugoslavije. Iz dobro poznatih razloga nije bilo moguće nastaviti ovu manifestaciju, pa je 1993. godine organizovano 'Bijenale jugoslovenskog akvarela' koje je nastavljeno i sledećih godina sa donekle izmenjenom koncepcijom i ove godine je održano po šesti put.


Fond Savremene galerije u Zrenjaninu sadrži oko osamsto akvarela autora iz svih bivših republika i pokrajina Jugoslavije, među kojima se nalaze i akvareli umetnika iz inostranstva. Akvareli pokrivaju period od pedesetih godina XX veka pa sve do danas, a najveći broj akvarela u fondu nastao je tokom poslednje tri decenije, od kada se započelo sa Sazivima akvarelista, tako da dobijamo uvid u gotovo celokupno posleratno stvaralaštvo u ovoj tehnici na teritoriji bivše Jugoslavije. 


Tokom svog rada kolonija je pokušavala da, koliko je to moguće, isprati aktuelna dešavanja u likovnoj umetnosti, ali i da zadrži specifičnosti, po kojima je prepoznatljiva među velikim brojem umetničkih kolonija osnovanih pogotovo tokom poslednjih godina.


Jedna od specifičnosti Umetničke kolonije u Ečki jeste Susret akvarelista koji se ove godine održao po jubilarni trideseti put. Susreti akvarelista u Ečki, osim što okupljaju već dokazane akvareliste i ljubitelje ove umetničke tehnike, pružaju mogućnost i umetnicima koji se bave drugim likovnim tehnikama i koji tokom svoje umetničke karijere nisu imali prilike, niti su razmišljali o tome da se bave akvarelom, da se oprobaju u ovoj tehnici i steknu nova iskustva koja će im poslužiti u daljem radu.  


Izložba će biti otvorena do 25.09.2009.


 


Datum objavljivanja: 02.09.2009.