Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Transmutacije, Ljiljana Stojanović

U četvrtak, 20. maja u 20 časova u Galeriji Centra za grafiku, Pariska 16., otvara se samostalna izložba autorke Ljiljane Stojanović, pod nazivom, "Transmutacije". Izložba traje do 5. juna.

 


Transmutacije, Ljiljana Stojanović

Najnovija serija radova Ljiljane Stojanović, jedanaest grafčkih listova  pod zajedničkim nazivom Transmutacije  predstavljena je u vidu instalacije u galeriji Centra za grafiku. Sam naziv ukazuje na promene koje se u autorkinom radu uočavaju u kontinuitetu još od osamdesetih godina prošlog veka,  kada zaprvo i započinje njena stvaralačka aktivnost. Sklonost ka odredjenom  plastičkom programu vodio je Ljiljanu Stojanović sve sintetičkijem iskazu, višem redu, apstraktnijem izrazu i sažimanju motiva u znak.

U najnovijim radovima  umetnica nastavlja da istražuje izražajne mogućnosti grafike kao vizuelne predstave koristeći  tradicionalne grafičke tehnike. Potencirajući kreativnu improvizaciju iz prethodnog ciklusa "Uviranja i kretanja"  Ljiljana Stojanović ovoga puta, varira, sa još većom slobodom i opuštenošću, ideju o izabranoj podlozi, motivu, formatu i prostoru.

Bitan deo nadahnuća imao je kineski papir čija trasparentnost i izdržljivost omogućavaju posmatranje otiska sa obe strane, a samim tim i postavljanje grafika u postor što pojačava ukpan vizuelni doživljaj. Energično vođenom linijom Ljiljana Stojanović konstruiše  zanimljivo koncipirana vizuelna rešenja pri čemu maštovito koristi tri kvadratne lino matrice različitih veličina. Njihovim preklapanjem i stalnim rotiranjem,  i upotrebom različitih boja, umetnica se poigrava  formirajući  specifična  vizuelno - emotivna umreženja  linearnih polja u kojima  otkrivamo zanimljivu koegzistenciju znakova: od prepoznatljivih  arhetipskih do apstraktnih formi.  Uvišestručeni, umnožavani  na papirnatom rotulusu, otisci se poput kasetiranih polja, nastavljaju jedan uz drugi i u neprekinutom nizu oblikuju dugačku grafičku traku koja postaje izvorište različitih kretanja, jezgro iz kojeg bujaju tokovi ritmova, mesto sublimnog saopštavanja. Neka od ovih vizuelnih rešenja  postavljena u prostoru omogućavaju da se sagleda lice i naličje otisaka u obrnutom redosledu bojenih površi. Sve to doprinosi da se  spirala, motiv koji je umetnica odavno usvojila,  projektovana fragmentarno i shematično , sve više pretvara u oblik u kretanju. Ona postaje optička igra snažne vibrantnosti. Ponekad podseća na pastoralne dekore i melodije u beskrajnim prostorima i horizontima. Oblik  preveden u stanje  skladnog dinamizma  iznutra  i spolja stvara utisak dijagramske sheme na kojoj se linije sile ponašaju prema zakonima fizike u magnetnom polju. Ponekad iz centra, kao iz jezgra izrastaju krugovi i umnožavaju se, ili se obrnuto sa periferije  kreću prema centru  kao vrtloženje, ili se ritmički kao u kaleidoskopu prelamaju u različte spiralne oblike.

Transmutacije Ljiljane Stojanović doživljavamo kao vizuelne celine snažne treperavosti , kao zračenje energija koje prenose dobro odabrani plastični elementi prefinjenih vizuelnih kvaliteta, uzajamnih odnosa i artikulacije u prostoru. Njena umetnost je pre svega niska vizuelnih znakova,  svedena na svoju suštinu, na  kod, koji  kad se jednom otkrije postaje svima blizak.


Beograd, april 2010.  Ljiljana Tašić


 


Ljiljana Stojanović je diplomirala  1979. godine na Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Odsek grafike  godine. Postdiplomske studije završila 1982. godine na Fakultetu likovnih umetnosti, Odsek grafike. Član je ULUS-a od 1980. godine. Izlaže redovno na svim izložbama ULUS-a, Majskoj izložbi grafike beogradskogkruga, Oktobarskom salonu, Zlatnom peru Beograda, Izložbi male grafike uGaleriji GK, i na mnogobrojnom bijenalima i trijenalima grafike u zemlji i inostranstvu;Marylend,USA, Ljubljana, Buenos Aires, Varna, Seul, Washington, Maastricht,Pordenone / Italy, Fredrikstad / Norway, Chamalieres / France, Guadelupe / Mexico,Puerto Rico, Budapest, Bitola, Sofija, Bratislava, Solun, Rijeka, Barselona,Namur / Belgija, Brunic / Italy, Kairo...




Nagrade

1982. - Nagrada Kabineta grafike JAZU na 12. izložbi jugoslovenske grafike, Zagreb

Nagrada za grafiku na izložbi Beograd inspiracija slikara

Nagrada za grafiku na XX likovnim susretuma, Subotica

1983. - Otkupna nagrada ya grafiku na I bijenalu Milena Pavlović Barilli, Požarevac

1990. - Otkupna nagrada NIRO Dečje novine na I bijenalu Grafika u Srbiji, Beograd

1991. - Zlatno pero Politikinog zabavnika na 33. Zlatnom peru Beograda

1995. - Otkupna nagrada na II međunarodnoj izložbi male grafike, Leskovac

1996. - Nagrada za grafiku na 37. Oktobarskom salonu, Beograd

Otkupna nagrada Hemofarma na Izložbi male grafike, GK, Beograd

1999. - Pohvala na Međunarodnoj izložbi EX LIBRISA 800 godina Hilandara, Beograd

Zlatna igla na 80. Prolećnoj izložbi ULUSa, Beograd

I nagrada na IV međunarodnoj izložbi male grafike, Leskovac

2002. - Mali Pečat Galerije GK, Beograd




Samostalne izložbe

1981. BEOGRAD, Galerija GK; Galerija KNU; KRAGUJEVAC, Mali likovni salon;

1984. ČAČAK, Likovni salon Doma kulture;

1985. KRALJEVO, Narodni muzej; NIŠ, Galerija SLU;

1986.POŽAREVAC, Narodni muzej; BEOGRAD, Galerija GK;

1987. VRANJE, Galerija kulturnog centra; BEOGRAD, Beogradsko čitalište;

1988. ČAČAK, Likovni salon Doma kulture;

1989. BAR, Umjetnička galerija; ULCINJ, Ulcinjski muzej; TIVAT, Galerija;

1991. BEOGRAD, Galerija Kulturnog centra; BEOGRAD, Galerija Minima;

1996. BEOGRAD, Galerija ULUSa; ČAČAK, Likovni salon Doma kulture;

1997. BEOGRAD, Galerija GK,

1999. BEOGRAD, Galerija Glas;

2000. LESKOVAC, Galerija Sunce; BEOGRAD, Galerija GK;

2006. NIŠ. Salon 77; ČAČAK, Galerija RISIM; BEOGRAD, Galerija SULUJ; 2008.JANGON, Mjanmar; BEOGRAD, Galerija beogradske tvrđave; NOVI BEOGRAD, Blok galerija


 


Datum objavljivanja: 17.05.2010.