Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Trajanje nasleđa antike u Vojvodini

Balkankult fondacija iz Beograda, priredila je izložbu "Trajanje nasleđa antike u Vojvodini" u Italijanskom kulturnom centru u Beogradu. Otvaranje je 15. decembra, a izložba će trajati do 8. januara 2010. godine.

 


Izložba je u junu 2009. godine gostovala na Letnjem festivalu u italijanskom gradu Monfalkoneu koji se nalazi u regiji Frijuli Venecija Đulija. Ova regija i Autonomna pokrajina Vojvodina imaju dugogodišnju dobru saradnju o čemu je prošle godine potpisan protokol. Stoga je antičko nasleđe Vojvodine izabrano za okosnicu izložbe, sa namerom da se prikaže kulturni kontinuitet koji traje vekovima.


Autori izložbe su Mirjana Ranković, primenjeni umetnik i Maja Đorđević, arheolog.


Mirjana Ranković, primenjeni umetnik iz Beograda, član je ULUS-a. Izlaže moderan nakit inspirisan duhom antike i oblicima rimskog nakita kakav je otkriven na našim prostorima prilikom iskopavanja. Nakit je napravljen u kombinaciji plemenitih metala, zlata i srebra sa staklenom pastom. Oblici pojedinih komada nakita su čvrste i stroge strukture, obeleženi diskretnim detaljima, kao što su perle ili uvrnuta žica. Drugi tip nakita ima raskošnu, razigranu liniju, punu vitica i spirala, ali koja ni u čemu ne odstupa od antičke tradicije. Mirjana Ranković u svojoj postavci nakita koristi prirodne materijale, kamen i travu, detalje sa svetlom i time gradi instalaciju sa intimnim promišljanjem o antičkoj tradiciji.




Drugi deo izložbe nastao je na osnovu nedavno objavljene knjige arheologa, Maje Đorđević, "Arheološka nalazišta rimskog perioda u Vojvodini". Knjigu je objavio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture - Beograd, gde je autor zaposlena. Na izloženim panoima prikazane su fotografije pojedinih nalazišta rimskog perioda, koje prate legende sa istorijskim činjenicama. Dominiraju spomenici srednjeg veka čime se kontinuitet u Vojvodini ogleda u dugovečnosti mesta na kojima su ljudi živeli od davnina. Tako su gradovi, naselja i fortifikacije rimskog perioda prekriveni ili nadzidani u srednjem veku, novim staništima, tvrđavama ili manastirima. Savremena Sremska Mitrovica prekriva rimski carski grad Sirmijum, današnja tvrđava Petrovaradin nekadašnju fortifikaciju Kuzum, itd. Istaknut je momenat trajanja rimske kulture kroz srednjovekovnu izgradnju u tradiciji antičkog nasleđa ili savremeno staranje o ostacima ove baštine. Ovaj deo izložbe prate tri powerpoint prezentacije: o rimskim nalazištima u Vojvodini, o trinaest rimskih predmeta od metala, stakla i kamena, vrhunske izrade sa zanimljivom pričom o nastanku ili njihovom trajanju i tematska prezentacija o rimskim narukvicama od staklene paste.


Balkankult fondacija iz Beograda bavi se unapređivanjem regionalne i međunarodne kulturne saradnje. Dimitrije Vujadinović, direktor, autor je više knjiga iz oblasti kulturne politike i organizator je raznih manifestacija, razmene umetnika i kulturnih dešavanja u Srbiji i izvan granica.


 


Datum objavljivanja: 10.12.2009.