Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Tragovi zuba Sanje Žigić

U Foajeu Kulturnog centra Pančeva, Živojina Mišića 4, u petak, 9. marta u 19. sati, otvara se samostalna izložba litografija autorke, Sanje Žigić, pod nazivom, "Tragovi zuba". Izložba traje do 26. marta, 2012. godine.


 


TRAGOVI ZUBA



Umetnost se u kontekstualnom smislu javlja na dva načina; ili je primarno estetizovana (gde se posvećuje pažnja materijalu, tehnologiji i likovnosti) ili je angažovana-politička sa konkretnim društveno socioloskim stavovima i implementiranim kritikama (gde se posvećuje pažnja sadržaju). Serija litografija “Tragovi Zuba” Sanje Žigić pruža nam upravo i jedno i drugo u podjednakoj količini i intenzitetu ali sa drugačijim pristupom i načinom predstave ovih celina (estetske i sadržajne).


Na prvi pogled litografije Sanje Žigić ukazuju na vrlo vešto estetizovane radove u kojima boje, međusobni odnosi boja, linija, kompozicija, potez... dominiraju i govore o poštovanju osnovnih načela umetničkih disciplina koja nalažu da umetnost mora da bude skladna i lepa. Crtež, kao i boja, je glavni nosilac kompozicije koji sugeriše na osećaj haotičnosti, čak i u prisustvu geometrizacije i svedenosti. Igra bojom i crtežom vodi do novih kompozicionih vrednosti i simboličke samostalnosti koji su takođe vidljivi i na zasebnim odeocima (celinama) na grafici. Kompozicijski sklad i haos se neprestano smenjuju pred očima publike i na taj način vizuelno-estetska igra nikad ne staje.


No u moru estetizovanih komponenti i elemenata se vešto krije vizuelni element koji kroz svoje simboličko tumačenje daje litografijama Sanje Žigić i onu drugu, sadržinsku, dimenziju. Iako na prvi pogled (upravo zbog vizuelno-estetske dominacije)  grafike Sanje Žigić ukazuju na l'art pour l'art  pristup, tek posle malo dužeg sagledavanja i razmatranja, prethodno spomenuti simbolički element preuzima ulogu dominantnosti na grafici i sadržaj postaje primaran. Simbolički element o kojem se radi jesu zubi a sadržinsko tumačenje je društveno – socijalno. Simboli (zubi), iako konkretni mogu da se tumače/čitaju na više načina što publici pruža višestruke interpretacije i poruke. Na kraju se sa sigurnošću može tvrditi da grafike Sanje Žigić pružaju estetsko jedinstvo u haosu boje i crteža kao i bogat spektar tematskih i konceptualnih idejnih sadržaja.





Sanja Žigić je rođena 1985. godine u Kikindi. Diplomirala je 2009. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Katedri za grafiku u klasi profesora Zvonka Tilića i stekla zvanje diplomirani grafičar i profesor likovne kulture. Bila je stipendista Ministarstva omladine i sporta, Fonda za mlade talente Republike Srbije. Master studije na Odseku grafika završila 2011. godine u klasi profesora Zvonka Tilića i stekla zvanje master likovni umetnik. Bila je mentor na IV Grafičkoj koloniji „Sofija“ u Bogdancima – Makedonija. Živi u Novom Sadu, priredila je nekoliko samostalnih i učestvovala na više kolektivnih izložbi. Član je SULUV-a  I  ULUS-a.


 



Datum objavljivanja: 05.03.2012.