Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Tragovi Ivana Jurkovića

U Blok Galeriji, Jurija Gagarina 221, Novi Beograd, u periodu od 4. do 16 decembra, održaće se samostalna izložba umetnika Ivana Jurkovića, pod nazivom, "Tragovi".

 


"TRAGOVI"


Slikarstvo Ivana Jurkovića fenomenološki kroz različite interpretacije predstavlja prozor u svet, bilo realni, mimetički i realistički prikazan, bilo kao otvor ka unutrašnjem, apstraktnom, intuitivnom prostoru. Konfrontacijom kadrova spoljašnjeg i unutrašnjeg plana, refleksijom spoljašnje situacije u unutrašnju, umetnik postiže efekat istovremene mistifikacije i demistifikacije sadržaja. On teži da spoznajni materijal sažme u punoću bezvremenog trenutka, zamrznutu sliku u vremenu poput figure u odrazu prozora koja pokušava fotoaparatom da ulovi trenutak ili prirode koja svojim fenomenom omogućava metafizički kvalitet narativa.

S obzirom da svaki prozor deli prostor na dva dela, on istovremeno te dve polovine i razdvaja i spaja, predstavlja i prepreku i prolaz. On je površina za projektovanje sećanja ili narativa koji se formiraju sledeći tragove. Umetnik nam nagoveštava da je prizor smešten na izvesnoj distanci, on zadržava zavodljivost tajne koju krije i upućuje na tumačenje pomoću tragova koji se na njemu zapažaju.

Maida Gruden i Mara Prohaska istoričari umetnosti


Ivan Jurković je rođen 3. marta 1982. godine u Beogradu. U istom gradu diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi prof. Anđelke Bojović i doc. Vesne Knežević 2006. godine. Specijalističke akademske studije završio u klasi istog profesora 2008. godine kada je postao i član ULUS-a. Izlagao na više samostalnih i kolektivnih izložbi. Učesnik je nekoliko likovnih kolonija i humanitarnih akcija. Trenutno na doktorskim interdisciplinarnim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.


Važnije izložbe:


2009.  Topola – Gradska biblioteka; izložba: Kod komunikacije, 37. lipovačke kolonije

2009.  Beograd – Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić – Prolećna izložba

2008.  Beograd – Galerija Doma omladine; višemedijska postavka: U potrazi za čudesnim

2008.  Beograd – Citroenovo predstavništvo – Akcija „Karakterom protiv nasilja“ (izložba crteža, u izboru doc. Vesne Knežević)

2008.  Beograd – Galerija Doma kulture Studentski grad; ambijentalna postavka: Skriveno i čudesno

2008.  Beograd – Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić – izlozba novih članova ULUS-a

2007.  Kaloče, Mađarska – izložba slika učesnika umetničke kolonije „9+1“ iz Stare Moravice

2006.  Beograd – FLU, samostalno izlaganje u klasi prof. Anđelke Bojović

2005.  Beograd – Galerija FLU; izložba crteža studenata: Crtači 2


ivanjurkovic.slikar@yahoo.com


jurkovicivan@yahoo.com




 www.arte.rs

 


Portfolio Blok Galerija


 


Datum objavljivanja: 30.11.2009.