Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Tradicionalno - moderno

U Galeriji `73, 1. aprila u 20 časova, otvara se najveća godišnja izložba Slikarsko – grafičke sekcije Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije. Izložba traje do 14. aprila.

.


 


Četvrtu godinu za redom umetnici se trude da daju odgovore  na temu  tradicionalno – moderno. Svoju autentičnost nam potvrđuju  različitim pristupima, pogledima i tehnikama izražavanja.

Izložba Tradicionalno Moderno održana je prvi put aprila 2008. godine u Etnografskom muzeju u Beogradu. Učestvovalo je 36 autora sa 58 radova. Zastupljene su bile gotovo sve tehnike i stilovi naših vrhunskih stvaralaca: Bore Nježića, Svetlane Pavlović Džindo, Mirjane Lehner, Zorke Stevanović, Nebojše Đuranovića, Mihajla Pisanjuka...Sledeće godine održana je u Domu vojske u Beogradu. Izložba ima svoj savet i žiri sastavljen od eminentnih autora i istoričara umetnosti.

Latinska reč tradicija znači usmeno predanje sa kolena na koleno: običaja, verovanja i umotvorina, a francuski izraz moderno znači: savremeno, po modi, najnovijeg kroja ili postanja. Kroz suočavanje i sučeljavanje ta dva pojma otvaraju se nebrojeni pravci istraživanja, konstrukcije i dekonstrukcije novih/starih obrazaca. Harmonizovanje tradicije i modernog moguće je samo kroz dijalog njihovih živih, produktivnih mogućnosti. Taj dijalog je moguć u sadržinskoj i izvođačkoj ravni, kao sinergijsko ukrštanje univerzalnih vrednosti oblikovanih u drevnim i nacionalnim kulturama ili u polju moderne kulture koja briše barijere među nacionalnim kulturama.

Ova izložba je jedna vrsta ogledala u kome se dometi ovdašnje umetnosti sameravaju sa istim ili sličnim na evropskoj ili svetskoj umetničkoj sceni.



Datum objavljivanja: 30.03.2011.