Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Tomislav Todorović & Slavko Živanović: Svetlost u skulpturi

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, Vojvode Živojina Mišića 1,
Pančevo, otvaranje izložbe skulptura, "Svetlost u skulpturi". Autori: Tomislav Todorović i Slavko Živanović. Izložba traje od 3 - 15 februara, 2016. godine.


 


Dvojica autora na ovoj izložbi prikazuju sličnosti I različitosti u pokušaju uvođenja svetlosti kao gradivnog elementa skulpture, koristeći pre svega staklo, ali i širok spektar ostalih materijala i materja.





Zomislav Todorović je rođen u Sibnici 1948.  1972. završio studije Vajarstva na ALU Beograd kod prof. Aleksandra Zarina, Vojina Stojića i Jovana Kratohvila, kod koga je 1974. završio i poslediplomske studije Od 1988. do 1993. profesor vajanja u “Šumatovačkoj” u Centru za likovnoobrazovanje Od 1998. zaposlen na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, trenutno u zvanju redovni profesor. Izlagao na 12 samostalnih izložbi (Beograd: Galerija Muzeja savremene umetnosti, Galerija Cvijeta Zuzorić... Berlin, Prima centar...). Takođe izlagao na preko 400 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovao na 33 umetničke kolonije i simpozijuma u zemlji i inostranstvu (Oronjsko-Poljska, Danilovgrad, “Bor – bakar” Bor, Tera Kikinda, “Mermer i zvuci ” Aranđelovac...) Izvedene skulpture u slobodnom prostoru u Ljubljani, Cazinu, Oronjskom, Danilovgradu i Boru. Skulpture se nalaze u zbirkama muzeja u Beogradu: Muzej savremene umetnosti, Narodni muzej, Cepter, Muzej grada Beograda; u Požarevcu: Gradski muzej; Kraljevo: Muzej skulpture; Bor: Dom kulture – Muzej rudarstva i metalurgije, kao i u drugim zbirkama: Beograd – Beogradska zajednica kulture, Republička zajednica kulture, Dom vojske JNA, Fond za unapređenje stvaralaštva mladih umetnika, Murska Sobota – Ljubljanska banka. Za uspehe u polju skulpture nagrađivan 20 puta (“Zlatno dleto”, “Crtež i mala plastika”, Bijenale minijature Gornji Milanovac, Prostor 88, ...). Živi i radi u Beogradu





Slavko Živanović je 1985. upisao, 1990 diplomirao na Fakultetu Likovnih umetnosti, odsek Vajarstvo kod prof. Aleksandra Zarina, potom u klasi prof. Nikole Jankovića. Poslediplomske studije završio kod prof. Zdravka Joksimovića. Od 1989. član Udruženja likovnih umetnika Srbije. Od  2004. zaposlen Akademiji umetnosti u Novom Sadu, trenutno u zvanju docent.





Samostalna izložba skulptura i crteža, Centar za kulturu Nikšić 2007.

Samostalna izložba skulptura, galerija Kolarac, Beograd

Samostalna izložba skulptura Blok galerija, Beograd 2012.

Samostalna izložba skulptura Galerija ULUS Beograd, 2014.



Takođe izlagao na preko 50 kolektivnih  izložbi u zemlji i inostranstvu.Realizovana dela u prostoru u Beogradu na Adi Ciganliji i u Aranđelovcu. Skulpture u muzeju u Boru i u privatnim zbirkama.Osnivač, organizator i selektor simpozijuma skulpture u kamenu «Šumadijagranit» u Aranđelovcu 2010. 2011. i 2012. Dobitnik  više nagrada za skulpturu u zemlji i inostranstvu.


 



Datum objavljivanja: 29.01.2016.