Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Tomislav Stošić: Ples kao život

Od 3 - 12. marta u Galeriji savremene umstnosti Kulturnog centra Pančeva, ofržava se izložba autora Tomislava Stošića, "Ples kao život".


 


Tomislav Stošić: O slikarstvu, ali i o zavodljivim čarima dekadencije

Sava Stepanov



U aktuelnom trenutku Tomislav Stošić je zabavljen jednom pomalo neočekivanom temom. On slika motive plesa. Polazeći od stava da je igra sastavni deo života, te da se plesom i  govorom tela „izražavaju sva vidljiva i nevidljiva stanja: radost i tuga, strast i ljubav, zločin i kazna, uteha i razočarenje“ on nastoji da u naslikanim motivima pokaže bitne personifikacijske predstave telesnih i dinamičkih  reakcija čoveka našeg vremena. Istovremeno, on koristi svu tu motivsku ritmičnost i šarenilo da ostvari autentičnu sliku. U tome je, baš kao i tokom celokupnog dosadašnjeg slikarskog angažmana, racionalan i temeljit. Stošić je pažljivi posmatrač koji nastoji, poput visprenog fotoreportera, da zapazi i zaustavi „odlučujući trenutak“ te da naslika onu sekvencu (plesnog) pokreta iz koje se jasno vidi šta je tom trenu predhodilo te da autoritativno nasluti ono što potom sledi i što će prerasti u nekakvu simboličnu životnu manifestaciju...





Rođen 1962. godine u Pančevu. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Momčila Antonovića1988. godine. Magistrirao na istom fakultetu i kod istog profesora 1992. godine. Član je ULUS-a od 1989. godine. Samostalne izložbe održao u : Beogradu (Kolarčev narodni univerzitet; Međunarodni press centar TANJUG;  Galerija FLU), Brčkom , Pančevu, Zemunu, Starčevu. Izlagao na preko pedeset kolektivnih izložbi  (Pančevo, Beograd, Novi Sad, Niš, Kovin, Novi Pazar, Zemun, Brčko, Zagreb, Konstanc - Nemačka). Nagrade: Otkupna nagrada Ministarstva kulture Srbije 1988, nagrada na Pančevačkom oktobarskom salonu 1994. Učestvovao u radu likovnih kolonija: „Deliblatski pesak“; „Sopoćanska viđenja“; “Baja”- Mađarska. Autor tri murala u Pančevu.


 



Datum objavljivanja: 27.02.2014.