Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Tomislav Grujičić: Motivi sa Čukarice

U četvrtak, 21. avgusta u 19 časova, u Galeriji '73, Požeška 83a, održava se samostalna izložba fotografija: Tomislav Grujičić Ravanjac "Motivi stare Čukarice". Izložba traje do 2. avgusta, 2014. godine.


 


Tomislav Grujičić Ravanjac rođen je u selu Ravnjima kod Valjeva, novinar pisanog i fotografskog novinarstva, reporterski i fotografski hroničar u reči i slici i foto-filmski umetnik.Aktivan, nagrađivan stvaralac u filmu, umetnosti, kulturi i informisanju.


U Galeriji’73 predstaviće se izložbom starih fotografija Čukarice. Akademik Dejan Medaković pisao je svojevremeno o fotografskim delima Tomislava Grujičića: “ U trenutku kada se nalazimo u neprestanim i često surovim promenama našeg društva u celini, a posebno seoskog sveta, pojavljuje se veliki svedok svih ovih zbivanja koja menjaju celokupni lik naše nacije. Svedok se zove Tomislav Grujičić iz sela Ravanja kod Valjeva. Ovaj sjajni reporterski i fotografski umetnik u reči i slici uspeo je da svojim perom i svojom zlatnom kamerom sačuva svet u nestajanju, poslednje ostatke stare, prizemne Srbije, koju simbolišu njeni poslednji kosači, orači, narodni pevači, svirači i igrači, svadbeni običaji, sahrane i groblja, neustrašivi ratnici, koji su nekad tako nesebično ginuli za svoju otadžbinu. Sva zbivanja tog skoro iščezlog sveta odvijaju se na njegovim ikonografskim živopisnim umetničkim i svedočanstvenim fotografijama nastajalim u nezaboravnim lepotama srpske prirode i pejsaža često herojskog izgleda. Kao sociolog kulture i umetnosti u svom sociološkom,  kulturno-umetničkom i naučno-istraživačkom  stvaralačkom angažovanju, bavi se onim što je umetnost u nauci, ili nauka u umetnosti. Reč je o jedinstvenom delu u kojem su sabrane sve odlike jednog naroda koje vredi sačuvati. Te slike su, istovremeno, i završne stranice jednog velikog finala sa uzbudljivim i majestetičkim završetkom izvedenim do najviše tačke savršenstva. Doživljavamo je kao najlepšu sinfoniju koja stoji uz bok i najvećim i najznačajnijim svedočanstvom svoga naroda. Ono što je danas snimio sutra više ne postoji, zato njegove fotografije sa proširenim legendama - tekstovima enciklopedijske sadržine,  svakodnevno dobijaju na umetničkoj i dokumentarnoj vrednosti, zbog čega je na velika, široko otvorena vrata ušao u istoriju srpske kulture i umetnosti.”


Izložba će trajati do 02. septembra 2014.g.

Radno vreme Galerije '73: od 10 do 20 časova

                            Subotom: od 10 do 15 časova

Ulaz je slobodan.


 



Datum objavljivanja: 19.08.2014.