Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Tokovi savremene konzervacije na Balkanu

U Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića 19. i 20. septembra 2011. godine, u organizaciji Odeljenja konzervacije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, održana je konferencija Tokovi savremene konzervacije na Balkanu.


 


Tema ovogodišnjeg skupa bila je Primena preventivne konzervacije na kulturna dobra savremene umetnosti. Projekat je zamišljen kao niz konzervatorskih konferencija edukativnog karaktera, sa idejom povezivanja konzervatora različitih institucija u regionu koji imaju iskustva sa radom na delima savremene umetnosti.



Predavanja o dostignućima u konzervaciji na primerima dobre prakse, predstavilo je deset predavača iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, među kojima su Daniela Korolija Crkvenjakov, konzervator-restaurator savetnik Galerije Matice srpske, Novi Sad, Srbija,  Stefan Georgievski, savetnik konzervator-restaurator, Muzej na sovremenata umetnost, Skoplje, Makedonija, Dženan Šehić, predsednik Udruženja za kulturno-historijsko naslijeđe TRANSVERSALNI VAL, Sarajevo, BIH, Biljana Šipetić,  konzervator Odeljenja konzervacije i restauracije, Muzej savremene umetnosti, Beograd, Srbija. Tokom drugog dana konferencije održan je Okrugli sto na kome su predavači postavili smernice za dalju saradnju između institucija u regionu, sa ciljem zaštite kulturnih dobara.



Interesantna i mnogobrojna pitanja od strane publike su pokazala kvalitet predstavljenih predavanja i potrebe publike za inovacijama, predstavljanjem sistema praktičnog rada u velikim muzejima i galerijama.



Projekta Savremeni tokovi konzervacije na Balkanu će se nastaviti u narednim godinama u cilju unapređenje rada na očuvanju kulturne baštine, stvaranja mreže saradnika, mogućnosti razmene informacija, iskustava i razvoja savremenog pristupa zaštiti kulturnih dobara.


 



Datum objavljivanja: 23.09.2011.