Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Tina Marić: Burning man

U Galeriji Singidunum, Knez Mihailova 40., u periodu od 12. - 22. februara, 2013. godine, održaće se samostalna izložba fotografija autorke Tine Marić. Otvaranje je u utorak, 12. februara u 19. sati.


 


Mlada istoričarka umetnosti koja se uspešno godinama bavi fotografijom izložiće dvadesetak fotografija u boji, koje su nastale na jednom nesvakidašnjem festivalu u jednom malom američkom gradu, koji je nikao usred pustinje. Muzički i scenski festival zbog kvalitetnog programa privlači veliki broj publike iz celog sveta koji su inspirisali umetnicu za ovu postavku.


Izložba dokumentarnih i umetničkih fotografija Burning man, inspirisana je jedinstvenim događajem, art festivalom koji se svake godine održava u Blek Rok pustinji, u Sjedinjenim Američkim državama. Ova kulturna, veoma artistična i jedinstvena manifestacija, ujedno festival muzike, neobičnih umetničkih instalacija i zamisli, gde svako ko dođe mora kreativno da se izrazi, godišnje se održava od poslednjeg ponedeljka Avgusta do prvog ponedeljka Septembra, što ujedno koincidira sa američkim praznikom rada (Labor Day). Na vrućem pesku Nevade, uprkos prašini koju vetar neprestano kovitla, okuplja se više od 50 hiljada ljudi koji zajednički podižu najveći festival-grad u Nevadi, maštovit i inspirativan prostor koji se na kraju druženja ritualno spaljuje, da bi nanovo iduće godine kao Feniks nikao nov još maštovitiji i raznovrsniji. 



Nekome ko nikad nije prisustvovao samom događaju teško je, gotovo nemoguće objasniti rečima duh festivala Burning Man. Tim više očaravaju fotografije mlade autorke Tine Marić, koja ovom izložbom želi da pronikne u estetiku trenutka, atmosferu i lepotu samog događaja. Mada se fotografijama može samo delimično približiti doživljaju imaginarnog festivalskog grada, Tina uspeva da prenese utiske sa svog katarzičnog putovanja, deleći sa nama raskoš, lepotu i zadivljujuće prizore jednog od najvećih art festival u svetu. 


 


 



Datum objavljivanja: 08.02.2013.