Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Tijana Luković: Biorazgradivost misli

U utorak, 7. juna u 19 časova u Galeriji O3one na Andrićevom vencu, otvara se samostalna izložba autorke Tijane Luković, pod nazivom, "Biorazgradivost misli". Izložba traje do 18. juna.

 


Istražujući reakcije čoveka na životni prostor današnjice uviđamo da čovek unapređujući sebe kao društveno i stvaralačko biće, istovremeno ugrožava prirodu, prostor u kom i sam finkcionise u zavisnosti i međusobnoj povezanosti sa drugim vrstama koje čine jedan živi sistem ove planete. Protivreakcija na degradaciju životne sredine i isticanje ekološkog problema današnjice je poruka koja ne sme biti zanemarena, koju je neophodno shvatiti i primeniti. Narušavanje prostora, svesnim i nesvesnim delovanjem svakodnevno ga sve više deli na prostore u kojima još uvek može da  se diše i na one u kojima ne.




Nepoštovanje pravila koje nam direktno nameću lekcije iz ekoloogije dovodi do efekata koji su često nepopravljivi, a njihovo širenje se više ne može zaustaviti. "Izumiranje" i "ugroženost"  postaju ključni i osnovni pojmovi opisivanja situacije u kome se našao svet biljaka i životinja. Današnji stil života je postao glavni proizvođač toksičnih hemikalija koje štetno deluju ne samo na živi svet okoline nego i na čoveka nesvesnog činjenice da upravo male stvari u navikama ljudi mogu promeniti tok stvaranja sveta u kome nema mesta za život, sveta u kome je čovek takođe jedna od endemičnih vrsta, čiji je opstanak ozbiljno doveden u pitanje.




Implementiranim simbolima virtuelnog sveta koje nam nudi inernet ukazuje se na imaginarno funkcionisanje današnjeg čoveka u svetu „virtuelne“ hrane, instant prirode i lažne udobnosti sveta u kome hara ekološki "grip". Peovladavajućom belinom, tekstualnim porukama i elementima virtuelnog i živog sveta stvara se predstava "novog" sveta potpuno nezavisnog  u svom neobičnom i nemogućem načinu opstanka.


 


Datum objavljivanja: 31.05.2011.