Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Tijana Fišić: Arhitektonika neba

U četvrtak, 30. avgusta u 19. sati u Galeriji '73, Požeška 83a, otvara se samostalna izložba slika atorke Tijane Fišič, pod nazivom, "Arhitektonika neba". Izložba traje do 11. septembra, 2012. godine.


 


Tijana Fišić je magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i postala član ULUS-a 1993. godine. Dve njene slike se nalaze u vlasništvu Narodnog muzeja u Beogradu ( iz 1999. i 2001. godine). Autor je 27 samostalnih izložbi, od kojih je 13 održano u Beogradu,  a dve u inostranstvu ( Kulturni centar u Parizu i predstavnik jugoslovenske umetnosti u Beču). Učesnik je u više od 70 kolektivnih izložbi. Dobitnik je nagrada ''Zlatna paleta'', '' Mileševski anđeo'', ''Gran- pri'' na 10- om bijenalu Milena Pavlović- Barilli.



U Galeriji `73 predstavlja najnoviji opus od 16 slika, nastao u poslednjih godinu dana, a koje su nastavak samostalne izložbe iz galerije BGB- a ( maj mesec ove godine). Sve slike su rađene tradicionalnom pripremom platna u tehnici " ulje na platnu", uglavnom manjeg formata.

Osnovni motiv Tijane Fišić na ovoj izložbi je nebo.

"Nebo je (s)likovno izražavanje DUHOVNOG SVETA i veza sa ONOSTRANIM! Nebo predstavlja OGLEDALO  i govor unutrašnjih  Dimenzija nevidljivih svetova. Smisao i duh se prožimaju. Smisao i duh su delovi Istog! ( Teorija i praksa). Oni plove nebom i morima. I svim vodama koje teku u nama.

Sve što jeste i što postoji nalazi se u svakom živom biću, u njegovom korpusu i intuiciji.

Sve što postoji i što jeste nalazi se izvan dogovorne stvarnosti koja predstavlja individualne i socijalne fikcije. One su naplavine stvarnosti i intuicije.

Svi učestvuju u igri koja izgleda kao borba izmedju slobode i ropstva, može se reći izmedju dobra i zla a zapravo i nije izmedju JESAM i NISAM, već je Biće - JESAM.

Nužan je nagon za kretanjem, aktivan kreativni princip. Dovoljno je pogledati nebo. Ono  opismenjuje i rešava...pokazuje da se Kosmos i mi sami, kao njegov deo, moramo KRETATI ... Pogledajte nebo."

(Izvod iz predgovora za katalog)

Izložbu će otvoriti Miša Vasić, istraživač globalne kulture.



Izložba će biti otvorena do 11.09.2012. godine.



Radno vreme Galerije '73: 10 do 20 časova

                      subotom od: 10 do 15 časova



Datum objavljivanja: 29.08.2012.