Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

The World Press Photo

The World Press Photo Exhibition je jedinstvena putujuća izložba, koja prikazuje radove pobednika godišnjeg takmičenja u novinskoj fotografiji i održava se širom sveta.


 


Prvi put u našoj zemlji prikazana je 2009. godine u Domu omladine Beograda, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije, Misije OEBS-a, Grada Beograda i Ministarstva kulture Republike Srbije.  The World Press Photo Exhibition ponovo stiže u našu zemlju pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Holandije, a ovog puta pobedničku i ostale nagrađene fotografije za 2011. godinu domaća publika tokom jula meseca biće u prilici pored Beograda da vidi i u Novom Sadu, u okviru EXIT festivala.



Internacionalni žiri 55. po redu takmičenja za nagrade WPPh, 10. februara u Amsterdamu je proglasio pobedničke fotografije za 2011. godinu. Glavnu nagradu za najbolju fotografiju objavljenu u medijima tokom prošle godine dobio je španski fotograf Samuel Aranda. Nagrađena fotografija, portret žene sa velom koja grli ranjenog rođaka, snimljena je u Jemenu, a objavljena u "Njujork tajmsu".



World Press Photo je nezavisna, neprofitna organizacija sa sedištem u Amsterdamu, gde je i osnovana 1955. godine, a nagrade koje dodeljuje smatraju se najprestižnijim u oblasti novinske fotografije.



Svake godine ovo ugledno takmičenje privuče nekoliko hiljada fotografa širom sveta, a u selekciji od više desetina hiljada prispelih fotografija biraju se pobednička fotografija i nagrađene fotografije u deset različitih kategorija. Izložba The World Press Photo tokom godine biva prikazana u oko sto izložbenih prostora širom sveta.



Galeriju pobedničkih fotografija možete videti na sajtu World Press Photo.


 



Datum objavljivanja: 14.02.2012.