Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

The Men Who Would Be Mao

Od 17. - 27. novembra u Velikoj galeriji KC Grad, Braće Krsmanović 4., održava se izložba fotografija Tomaza Bonaventure, pod nazivom, "The Men Who Would Be Mao".


 


Tomasso Bonaventura je rođen u Rimu 1969. godine. Nakon studija fotografije 1991. godine seli se u London i sarađuje sa brojnim fotografskim studijima. Profesionalno se bavi fotografijom od 1992. godine, a njegove reportaže i fotografije objavljene su najznačajnijim međunarodnim časopisima. Svojim delom o velikom hrišćanskom hodočašću u Evropi ("Put vere", Gribaudo izdanja, 2005.) osvaja prvu nagradu u okviru takmičenja World Press Photo 2005. godine u kategoriji “Umetnost i zabava”. 2010. godine osvaja prvu nagradu u okviru manifestacije Sony World Photography Awards u kategoriji portreta.  Od 2007. godine živi na relaciji Kine i Italije.



Opis rada – umetnik:  “The Men Who Would Be Mao”

Galerija kineskih glumaca koji su specijalizovani da glume državnika Mao Ce Tunga





Reč je o grupi specijalizovanih glumaca koji igraju Mao Ce Tunga u filmovima:



Oni potiču iz kineske oblasti Hunan, uglavnom iz grada Čangša gde i žive. Jedan od njih je rođen u oblasti Hunan, a danas živi u Pekingu. Proveo sam mnogo vremena dok sam stupio u kontakt sa njima, a i posle da ih ubedim da se fotografišu. Oni nisu angažovani u okviru agencija, već uglavnom rade samostalno. Uglavnom sarađuju i rade sa pozorišnim trupama iz Šaošana (rodnog grada Mao Ce Tunga). Bave se produkcijom pozorišnih komada sa patriotskim sadržajem i izvode ih duž cele Kine.   Za njih sam saznao pukom slučajnošću. Imao sam često prilike da radim sa jednim piscem, koji je sreo jednog od ovih glumaca u internet baru, pa sam i ja imao prilike da razgovaram sa dotičnim glumcem. Nakon ovog susreta počeo sam da razmišljam o mogućoj priči o mnogim Mao Ce Tung dublerima. Tako sam krenuo u potragu za ostalim glumcima.   Teško je reći da li su široko poštovani, ali se zna da zavređuju poštovanje u svojoj okolini i u isto vreme trpe međusobnu jaku konkurenciju: svako od njih misli da onaj drugi nije dovoljno dobar Mao Ce Tung dubler.  Ne znam koliki su im honorari.





www.gradbeograd.eu


 



Datum objavljivanja: 17.11.2011.