Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Teresa Paiva - To je što je, šta je bilo i šta će biti

Poslednja izložba iz godišnjeg progama Velike Galerije KC Grada, pre letnje pauze, biće otvorena 6. jula od 20 časova. Specijalna multimedijalna izložba portugalske umetnice koja živi u Londonu, Tereze Paive, nosi naziv To je što je, šta je bilo i šta će biti.


 


Postavku čini miks radova različitih medija, od kojih će neki biti izvedeni in situ. Kompletna postavka biće zaokružena u noći otvaranja performansom koji će Paiva izvesti sa još dvoje beogradskih umetnika, Gordanom Žikić i Boškom Begovićem, a čije će posledice biti uključene kao zaseban rad u postavku i time je zaokružiti.



Ovom izložbom autorka želi predstaviti umetničko istraživanje i opus nastalo tokom prethodne rezidenture u Beogradu, 2014. godine, tokom koje se bavila urbanim legendama, kulturnom aproprijacijom i hibrdnošću.

Prerađena i reevaluirana kako bi zadovoljila prostorne i geografske kvalitete grada (a u širem planu i društvenu i kulturnu istoriju grada), ova postavka slobodno prepliće istorijske narative sa geološkom eksploatacijom, kao i incidente i nesreće.

Polazeći od ogromne skupine arhivskih izvora, uključujući i internet, pronađene knjige i objekte, prezentovani radovi obuhvataju više medijuma izražavanja (video radove, kolaže, asemblaže...) sa ciljem da izvrše preplitanje različitih situacija koje su na prvi pogled disparatne u smislu jedinstva mesta i vremena, kao na primer Omladinsku reli trku i urbanu legendu o Beogradskom fantomu Vladi Vasiljeviću sa nekim događajima, kroz autorkine procese i mehanizme dodele značenja.

Ova postavka na kraju odražava autorkino kontinuirano interesovanje kritičkog sagledavanja istorije i kulturnog suvereniteta, te njihov uticaj na svakodnevni život i kolektivnu memoriju, sadašnjost prošlost i budućnost.


 


 



Datum objavljivanja: 06.07.2015.