Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

TekstUra i Mala kutija

Dah Teatar i Grupa 484, u saradnji sa KCB, organizuju okrugli sto „Između obrazovanja i kulture: 45 minuta za alternativu“. Cilj ovog skupa je da kulturne i umetničke inicijative koje deluju u zoni ljudskih prava i briga za najosetljive članove društvene zajednice budu prepoznate i dobiju mogućnost rada u školama.


 


Skup počinje 24. januara u 10 časova u Galeriji Artget, Kulturni centar Beograda (Trg Republike 5).



Takođe, biće predstavljeno peto kolo književne edicije „Mala kutija“ i šesti broj Časopisa za književnost u školi „TekstUra“ kojima se promoviše regionalna saradnja kroz kulturu i književnost (Izdavač: Grupa 484).



U razgovoru  o časopisu „TekstUra“ i ediciji „Mala kutija“, kao i o mestu književnosti u školama i demokratskom društvu, učestvuju: Ružica Marjanović (glavna urednica časopisa „TekstUra“ i edicije „Mala kutija“), Nenad Veličković (pisac iz Sarajeva i urednik časopisa „TekstUra“), Dobrosav Bob Živković (ilustrator), Tijana Spasić (voditeljka književnog programa, Kulturni centar Grad).


O časopisu: „TekstUra“ je časopis za književnost u školi i početnica za „komšijsku“ književnost. Namenjena je nastavnicima, stručnim saradnicima, bibliotekarima – profesionalcima koji su po prirodi svog posla zainteresovani za mesto književnosti u srednjoškolskom/gimnazijskom obrazovanju. Časopis preporučuje pažnji čitalaca tekstove autora susednih zemalja, pre svega savremenu književnu produkciju na jezicima balkanskih naroda. „TekstUra“ objavljuje prikaze knjiga, tematske blokove posvećene komšijskim književnostima, reportaže o učenju književnosti u višenacionalnim sredinama, tematske blokove koji problematizuju upotrebu književnosti i umetnosti u obrazovanju.



O ediciji: „Mala kutija“ zamišljena je kao zbirka zanimljivih i aktuelnih tekstova pisanih na jezicima balkanskih naroda. U „Maloj kutiji“ su knjige (često su to skraćena izdanja istoimenih knjiga većeg obima ili tekstovi koje su sami autori za potrebe ove edicije odabrali i naslovili) do kojih se uglavnom teško dolazi, kojih nema u školskoj lektiri, ne nude se u bibliotekama, a po mišljenju urednika, trebalo bi da budu dostupne srednjoškolcima.


 



Datum objavljivanja: 24.01.2014.