Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Tekst - objekti, Gorana Marinića

Do 12. marta, 2011. godine u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca biće otvorena izložba skulptura Gorana Marinića , pod nazivom, "Tekst - objekti".

 


"Ove skulpture su nastale kao posledica mog višegodišnjeg bavljenja problemom rascepljenosti formalnog, materijalnog, fenomenalnog i idejnog, smislenog, sadržinskog. Bivajući svestan mogućnosti kreiranja umetničkog dela u procesu posmatranja, ili tumačenju od strane Kritike, želeo sam ispitati koje je moguće stvarno značenje neke skulpture, a zatim u kojoj meri Teorija kao pojmovni, literarni korpus učestvuje u značenju ili gradi samo značenje. Želeo sam napraviti svoj lični odgovor na pitanje o mogućnosti opstajanja forme u savremenom kontekstu dominacije Teorije nad područjem značenja, tj. postupka smeštanja fizičkih umetničkih radova (skulpture) u široko polje kulturalnih fenomena u kojem oni imaju samo svojevrsnu socijalnu ulogu, ili funkciju, tj. "značenje", prevodivo ili svodivo na tekst, ili čak pojednostavljeno zapis. Tokom mog umetničkog razvoja snažan utisak na mene su ostavili Maljevič i američki minimalisti. Tada sam prepoznao Umetnost kao nešto što postoji samo-po-sebi i za-sebe. Činilo mi se da svaka ljudska intervencija na nekom materijalu ili komadu znači dodavanje "nečega" što je samoj Umetnosti strano. Pojavilo se pitanje: da li je moguć "sadržaj" npr. u skulpturi, bilo kakav; - ako jeste onda je to nekakva naracija, nekakav tekst! Ako nije, tada je njen sadržaj "ništa"; - ako je ništa kako ga mogu izraziti, ili makar videti: - da li ipak mogu sprečiti "odlaganje" značenja i "to" prikazati ili postaviti "tu"? Da li mogu izbeći referencijalnost koja je karakteristična za jezik. Istraživanje je ohrabrivao fenomen Nule (0) u matematici. Moje prve skulpture koje su se direktno bavile ovim problemom ličile su na izraz čiste agresije nad materijalom; kidao sam ga, lupao, sekao, tranžirao, prvo ručnim alatom, a zatim i električnim. Posle velikog broja nasumično izrezanog kamenja i gomile drveta na nekim ostacima mojih sesija, koje su bile mešavina nadahnutog istraživanja i očaja, pojavio se svojevrstan zapis. Trag alata ostavio je izraz "nekog ili nečeg drugog"! Prihvatajući intervenciju, izraz čak!, nečeg što ne može da da izraz, jer nije subjekt, linije su se počele slagati jedna uz drugu čineći svojevrsnu simulaciju "sadržaja", Ove radove vidim kao dokument o tome kako sam za sebe rešio ovaj problem."


Goran Marinić


Goran Marinić je rođen 19. 11.1976. u Sremskoj Mitrovici. Živeo je u Mostaru i Sarajevu (BiH) i Vinkovcima (Hrvatska). Od 1995. živi i studira u Beogradu. 2001. Upisao je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, Odsek vajarstvo, kao prvoplasirani. 2007. Diplomirao je na istom fakultetu 2008. Upisao je doktorske studije Teorija umetnosti i savremenih medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu Od 2010. je član ULUSA-a. Samostalne izložbe: - "Tekst-objekti", Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd 2010. - "Tekst-telo", Umetnički centar UBSM, Beograd 2010 Nagrade: Novogodišnja nagrada Kulturnog centra Beograda 2004. maki.marinic@gmail.com


 


Datum objavljivanja: 23.02.2011.