Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Tehnologija narodu!

Karpo Aćimović Godina - razgovor sa autorom i prezentacija filmske produkcije autora u okviru projekta Tehnologija narodu! (studija slučaja: film i video u Vojvodini). Sreda, 13.03. 2013. u 18 časova, Kino sala MSUV.


 


Moderacija razgovora: Stevan Vuković, teoretiĉar i kustos, urednik programa SKC-a Filmforum u Beogradu

Autori/kustosi: Aleksandar Davić i Gordana Nikolić


Karpo Aćimović Godina (Skopje, 1943) je snimatelj, filmski reditelj, montažer i scenarista iz Slovenije. Jedan od najznačajnih protagonista jugoslovenskog ”crnog talasa” šezdesetih i ranih sedamdesetih godina XX veka. U zlatnom periodu novosadske produkcijske kuće Neoplanta film (1966–1971), je kao autor, reditelj i scenarista, realizovao krakometražne filmove: Gratinirani mozak Pupilije Ferkeverk (1970) i Zdravi ljudi za razonodu (1971), kao i kratak film u okviru omnibusa: Nedostaje mi Sonja Henie / I Miss Sonja Henie (1971). Karpo Godina je snimatelj igranog filma Rani radovi (1969) i dokumentarnog filma Crni film (1971) reditelja Želimira Žilnika.

Program obuhvata razgovor sa Karpom Aćimovićem Godinom i prezentaciju autora sa projekcijom odabranih filmova. Razgovor će se fokusirati na ulogu Karpa Aćimovića Godine kao filmskog autora u kontekstu produkcije filma u Vojvodini i, uopšteno, jugoslovenske kinematografije.


 



Datum objavljivanja: 12.03.2013.