Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Tamara Žderić: Crtež

U četvrtak, 12. marta, u 19h u Srećnoj galeriji SKC-a u okviru izlagačkog ciklusa: Afirmacija mladih / Studentske izložbe, predstavlja se autorka, Tamara Žderić, izložbom crteža.

 



 


Tamara Žderić rođena je 1990. godine u Beogradu.Trenutno je student druge godine master studija slikarstva na Fakultetulikovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnica je nagrada XVII Bijenala studentskog crteža Srbije, 2013. i nagrade „Stevan Knežević” za crtež od treće godine osnovnih, do druge godine master studija, 2013. godine.



Izlagala je na jedanaest kolektivnih izložbi, od kojihsu većina revijalne godišnje izložbe ili bijenala studentskih crteža, teizložbe nagrađenih autora na takmičenjima za najbolji crtež.



Ovo je njena druga samostalna izložba.



 

"Svet žuri,rastače se, promiče, izmiče, pada, uzdiže se, juri nezaustavljivo. Ne, nestižemo da sve informacije pohranimo u sebe, ne uspevamo da za vreme ovog našegkratkog života dotaknemo, dodirnemo, pojmimo, obuhvatimo, raščlanimo silnukoličinu pojava  i pojmova koji nas okružuju. U savremenom svetu, punom straha, pre svega onog skrivenog, iskonskog, ne dozvoljavamo sebi da sebavimo sitnicama koje nas okružuju, njihovim postojanjem i kretanjima. Čestonismo svesni života koji se krije u jednom drvetu, grumenu zemlje, deliću tkanine, razmazu boje... A taj svet je fantastičan, neopisiv, neponovljiv imora da se doživi svakim delićem našeg osećajnog bića. U svojim crtežima, polazeći od naizgled jednostavne forme lista jedne biljke, tragam za takvim, dinamičnim, eruptivnim kretanjima, ali i onim treperavim, nežnim, krhkim, jedva opaženim. Ne ograničavam se na jedno crtačko sredstvo, tu su i tuš i pero, ugljen, olovke u boji, kolaž... Najviše, ipak, koristim tuš i pero – instinktivan odabir. Otkrivanje  novih svetova sadržanih u raznim pojavama i predmetima oko mene, dovelo me je do toga da sopstveno postojanje, ali i postojanje sveta kome pripadam, shvatim kao uzbudljivu igru koja se odvija bez kraja i konca." (Tamara Žderić,autorski tekst)


 


 



Datum objavljivanja: 12.03.2015.