Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Taktičke medijske datoteke

Prezentacija projekta: Taktičke medijske datoteke (Tactical Media Files) i Transitland, ponedeljak 30.april, u18h, Kino Sala MSUV, Dunavska 37, Novi Sad, predavači: Erik Klejtenberg, Taktičke medijske datoteke (Tactical Media Files), Margarita Dorovska, Translitland, moderator: Kristian Lukić

 



Taktičke medijske datoteke (Tactical Media Files)

Model "živog" arhiva je proširen u Taktičke medijske datoteke, izvor internet dokumentacije taktičkih medijskih praksi svetskih razmera koje su nastale iz serije festivala "Sledecih 5. minuta" (Next 5 Minutes) i fizičkog arhiva Međunarodnog Instituta za društvenu istoriju iz Amsterdama.



Otvorenost arhiva je apsolutni preduslov da bi nastao "živi arhiv". Međutim, i dalje osećamo da nismo dosegli cilj stvaranja strukture koja bi mogla zaista da ispuni sve zahteve koje ovaj koncept nameće na ove vrste dokumentarističkih aktivnosti. Vikipedija je možda najizraženije otelotvorenje ideala kojem težimo, ali takođe ne zadovoljava sve naše potrebe.   Pored uspostavljanja otvorenog i "živog" arhiva podjednako zahtevan izazov je da ostanemo otvoreni i održivi arhiv.





Transitland

Transitland je kolaborativni arhivski projekat koji je iniciran prilikom dvadesete godišnjice pada Berlinskog zida. Glavni ishod projekta je izbor od stotinu jednokanalnih video radova, nastalih u periodu od 1989. do 2009. godine, i odraz transformacija u post-socijalističkoj Centralnoj i Istočnoj Evropi. Transitland nije samo prezentacija video umetnosti Centralne i Istočne Evrope najšireg raspona, nego takođe i pokušaj da se uputi i reaguje na obiman period transformacija i promena.


Predavanja su sastavni deo regionalnog projekta ''Digitalizacija Ideja'' koji se bavi digitalizacijom arhiva i zbirki praksi konceptualne umetnosti Centralne i Jugoistočne Evrope, a koji se izvodi u saradnji sa Muzejom suvremene umetnosti iz Zagreba, Modernom galerijom iz Ljubljane i Muzejom moderene umetnosti iz Varšave.


 


 



Datum objavljivanja: 30.04.2012.