Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Tajvanska savremena umetnost

Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu u sklopu međunarodnog projekta CARGO EAST_ Gazing into Freedom: izložba savremene umetnosti Tajvana organizuje predstavljanje umetnice YEH Yi-Li u Galeriji Kulturnog Centra Beograda.


 


YEH Yi-Li je jedna od 15 umetnika sa Tajvana-Republika Kina koji će se predstaviti u MSUV u Novom Sadu a njena promocija u Beogradu u Galeriji Kulturnog centra je najava ove velike izložbe tajvanske savremene umetnosti.

Mesto: Galerija Kulturnog centra Beograda, Knez Mihailova 6, Beograd


Press preview: utorak 20. avgust u 18h  Izložba je otvorena za publiku od 18h

Trajanje izložbe: 20 – 31. avgust 2013.

Termin izložbe u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad: 6.9 – 27.10.2013.


Saradnici: Muzej savremene umetnosti Vojvodine; Tajvanski kulturni centar u Parizu, Mr.CHEN Chih-Cheng, direktor; Nacionalni tajvanski muzej likovne umetnosti u Tajčungu - Tajvan-Republika Kina; Mr.HUANG Tsai-Lang, direktor

Kustosi: Cheng-Lin Chang, Svetlana Mladenov, Sanja Kojić Mladenov i Gordana Dobrić (kustoskinja izložbe u Beogradu)


Cargo east se bavi promocijom i predstavljanjem umetničke prakse Tajvana u Srbiji, kao i aktuelne umetničke scene Srbije na Tajvanu. U fokusu su umetnički radovi koji kroz upotrebu savremene umetničke prakse i novih medija istražuju aspekte svog društvenog okruženja i moguće relacije umetnosti i mesta ove dve scene u međunarodnom kontekstu. Tajvanska umetnička scena je tokom poslednjih dvadesetak godina postepeno formirala svoje vlastite umetničke repere, specifične u odnosu na kulture svojih suseda. Naročito značajnu ulogu u tom smislu su odigrali umetnici mlađe generacije, koji su razvili aktivni dijalog sa internacionalnom scenom, kako u Aziji, Okeaniji, tako i u Evropi. U okviru projekta centralno mesto dobili su autori koji u svojim umetničkim radovima, kroz savremeni medijski jezik istražuju različite kontekste svog društvenog okruženja i specifičnosti kultura u kojima stvaraju, uz aktivni kritički odnos prema sopstvenoj istoriji i tradiciji. Prezentovana dela, osim snažne upućenosti ka obeležjima lokalnog konteksta kako u izboru tema i motiva, tako i u načinu korišćenja materijala i medija, ukazuju i na veoma raznovrsnu i produktivnu umetničku scenu Tajvana, koja je svojim univerzalno razumljivim jezikom sa razlogom sve prisutnija u internacionalnom kulturnom prostoru.


Projekat je zamišljen kao dvogodišnji. Tokom 2013. bi se u Srbiji predstavilo petnaest umetnika sa Tajvana, a tokom 2014. isto toliko umetnika iz Srbije na Tajvanu, u renomiranoj javnoj istituciji kulture, Nacionalnom tajvanskom muzeju likovne umetnosti u Tajčungu.


YEH Yi-Li _Statement

Kuso-Kuso-Rainbow Fairies, 2007, Single channel video, 18 min 47 seconds

Kuso-Kuso-Vile duge, 2007, jednokanalni video, 18 minuta 47 sekundi


Često uzimam pop kulturu kao inspiraciju za moje kreacije bez, kako se čini, ozbiljne rasprave i definisanja. To je pristup koji je potpuno zanimljiv i plitak. Sve što je zanimljivo, a ipak plitko, najdominantnija je karakteristika pop kulture u ovom trenutku. Što je ispraznija, to ima više značenja iza sebe. Razgrađujem logiku i stvaram nove vrednosti u takvom besmislenom okruženju. Pop kultura i okruženje koje pokušavam da održim u životu me hrane, dok me životna iskustva uvek motivišu da stvaram. Moji umetnički radovi uvek se fokusiraju na ravnodušne, daleke i porušene odnose među ljudima, kao i odnose između ljudi i prirode. Moja priča je uvek ispričana na opisni način, sa zamagljenom strukturom koja je slomljena i nepovezana. Priča se nalazi u dvosmislenoj situaciji, između toga da bude ispričana jasno i toga da se ne može ispričati glasno. Situacija je jedan od dominantnih elemenata globalizovanog životnog stila. Dok čitaju umetnički rad gledaoci uvek mogu da izaberu da uđu u situaciju ili da odu. Situacije u mojim prekinutim i nepovezanim pričama su uvek negde između istine i ne-realnosti, u čemu se opisuje moj nesposoban otpor prema protoku prostora i vremena u mom okruženju.


 



Datum objavljivanja: 15.08.2013.