Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Tajnoviti putevi preobražaja

U utorak, 10. aprila u 19 sati u Magavinu u Kraljevića Marka 4., otvara se izložba autora: Violete Cvetkovski Ocokoljić i Jugoslava Ocokoljića, pod nazivom, "Tajnoviti putevi preobražaja".

 


dr Violeta Cvetkovska Ocokoljić, slikar, ikonopisac i mozaičar, do sada je samostalno izlagala šezdeset tri puta. Učesnik je brojnih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i likovnih kolonija. Član je ULUPUDS-a. Predaje na Fakultetu za kulturu i medije Megatrend univerziteta u Beogradu. Pored pedagoškog rada bavi se istraživanjem vizuelne kulture i prevođenjem knjiga: Smisao ikona (2008) i Ikona i tajnoviti izvori hrišćanstva (2009). Autor je knjige Komunikacija: čovek i kultura (2009), priređivač Monografije Jugoslava Ocokoljića, kao i brojnih naučnih članaka objavljenih u zemlji i inostranstvu.


Izvod iz kritike (2011): Ljiljana Subotić, dipl. istoričar umetnosti

Violeta crtačkoj i likovnoj materiji daje lični pečat kroz dekorativne elemente koji ne narušavaju koncepciju slike gradeći sopstveni metafizički svet. Pozadina je integralni deo slike – predstave, ona je estetska igra formi. Dekorativne arabeske u svom uravnoteženom uvijanju i razvijanju se neprekidno kreću a ta energija kretanja simbolizuje vezu sa prirodom (...) Na ovaj način, ona nudi svoju misiju preispitivanja jer je cvet vrhunac zrelosti u rastu i razvoju biljke a istovremeno simbol krajnjeg cilja razvoja ličnosti ili definisanja samog sebe.


Jugoslav Ocokoljić, slikar i ikonopisac, do sada je samostalno izlagao četrdeset puta. Učesnik je brojnih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i likovnih kolonija. Član je ULUS-a, CAA (Los Anđeles) i ICHAW (London). Dobitnik je nagrada iz oblasti ikonopisa i teme portreta. Autor je knjiga: Ikona, pisanje, čitanje i sozercanje sa teologijom ikone (2004) i Posne slikarske tehnike - dopunjene metode ikonopisanja (2009). Prevodilac je knjiga: Smisao ikona (2008), Ikona i tajnoviti izvori hrišćanstva (2009) i Ikona, slika nevidljivog: elementi bogoslovlja, estetike i tehnike ikonopisa (2009).


Izvod iz kritike (2011): Ljiljana Subotić, dipl. istoričar umetnosti

Po svom filozofskom stavu, Jugoslav je duboko zainteresovan za suštinu procesa u preobražaju duha i svesti. Kroz slojevitost osećanja i prikaza, gde uključuje um, mudrost tela i prirode, spretno nas vodi ka samom jezgru slike a to je mit o sopstvu – preobražaju.


Izvod iz teksta monografije Jugoslava Ocokoljića (2012):

Nikola Kusovac, dipl. istoričar umetnosti

Pošto Ocokoljić nije duhom lenji kopista, nego je, naprotiv, radoznala i u samu suštinu problema upućena stvaralačka ličnost, rezultati do kojih je došao, u prvom redu kao ikonopisac, predstavljaju samo jezgro vrednosti srpske savremene likovne umetnosti.


 


Datum objavljivanja: 09.04.2012.