Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Tahir Lušić: EDITIONß

U petak, 2. decembra u 19 sati u Galeriji '73, Požeška 83a, Beograd, otvara se samostalna izložba autora Tahira Lušića, pod nazivom, "EDITIONß". Izložba traje do 14. decembra, 2011. godine.

 


"Sva ponavljanja, nije li to ono što se uređuje u čistoj formi vremena? Ta čista forma, prava linija, zapravo je definisana kao poredak koji raspodeljuje neko "pre" , neko "za vreme" i neko "posle", kao skup koji ih sve okuplja u istovremenosti svoje sinteze a priori i kao niz dovodi do toga da odgovaraju svakom tipu ponavljanja.

Ponavljanje na svaki način ostaje izvanjsko ponovljenom, koje mora da se postavi kao prvo; granica se utvrđuje između "prvi put" i samog ponavljanja. Pitanje je da li se "prvi put" otima ponavljanju (tada se kaže "jedanput za svagda") ili se, naprotiv, ono da ponoviti u nekom ciklusu, odnosno da li se ponavlja iz ciklusa u ciklus - zavisi jedino od refleksije nekog posmatrača. Budući da je "prvi put" postavljen kao Isto, pitamo se da li "drugi put" pokazuje dovoljno sličnosti sa prvim kako bi bio poistovećen sa Istim?




Ali s gledišta čiste forme, odnosno prave linije vremena, stvari se događaju vrlo različito. Jer sada je svako određenje (prvo, drugo i treće, pre za vreme i posle) već ponavljanje u njemu samom i u čistoj  formi vremena i u odnosu na sliku delovanja. Pre, "prvi put" nije manje ponavljanje od drugog i trećeg puta. Budući da je "svaki put" u sebi samom ponavljanje, problem više ne mora da polaže račun analogijama refleksije u odnosu na nekog pretpostavljenog posmatrača, već mora biti doživljen kao problem unutrašnjih delovanja u odnosu na moćnu sliku.




Naročito se pomakla granica, "razlika": ona nije više između "prvog puta" i "ostalih puteva", između ponovljenog i ponavljanja, već između tipova ponavljanja. Ono što se ponavlja jeste samo ponavljanje. Štaviše, "jedanput za svagda" ne znači "prvi put" koji bi izmakao ponavljanju, već naprotiv, jedan tip ponavljanja koji se suprotstavlja drugom tipu ponavljanja što ponavlja beskonačno "puta."



Izložba će biti otvorena do 14.12. 2011. godine



Radno vreme Galerije '73: 10 do 20 časova

                    subotom od: 10 do 15 časova



Ulaz je besplatan




Portfolio Galerija '73


 


 


Datum objavljivanja: 01.12.2011.