Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

SYMPTOM.DJ

ProArtOrg i Dom omladine Beograda u Magacinu u Kraljevića Marka od 9. maja predstaviće rad Jelice Radovanović i Dejana Anđelkovića kroz elektronsko izdanje monografije i izložbu pod nazivom Symptom.DJ. Otvaranje je u 20 časova.

 


Kroz izložbu, koju će pratiti promocija elektronskog izdanja monografije, umetnički par želi da preispita genezu odnosa prema poziciji govora umetnika u radikalno drugačijim kontekstima. Opus se sastoji od formalno vrlo raznovrsnog materijala, od klasičnih likovnih tehnika i postupaka do video radova, dokumentacije o performansima i akcijama. Koristeći materijal nastao od 1981.g. do danas, napravljena je postavka koja nije zasnovana na vremenu nastanka radova, već se razvija kroz nekoliko problemskih linija propraćenih rekapitulacijama.


Monografija o radu umetničkog para Jelica Radovanović i Dejana Anđelkovića, autora Jasmine Čubrilo u izdanju Kolekcije Vujičić, bavi se periodom od tridesetak godina, od kojih su poslednjih dvadeset, autori uglavnom, zajednički izvodili radove. Taj period rada poklapa se sa burnim i radikalnim promenama društvenih odnosa i ugovora, statusa pojedinca u društvu i mesta i uloge umetnosti u zajednici.


JELICA RADOVANOVIĆ

Rođena 1957 god. u Dubrovniku. Diplomirala na  Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu1981. god na odseku slikarstva u klasi profesora Radenka Miševića . Od 1991 radi zajedničke radove sa Dejanom Anđelkovićem.


DEJAN  ANĐELKOVIĆ

Rođen  1958 god. u Kraljevu. Završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstva, u klasi prof. Stojana Ćelića 1983, a poslediplomske studije 1985 u klasi prof. Milice Stevanović. Od 1991. radi zajedničke  radove sa Jelicom Radovanović.


Izlagali su na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja. Žive i rade u Beogradu.


 


Datum objavljivanja: 06.05.2011.