Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Svetlosti vitraža Mile Gvardiol

U ponedeljak 8. avgusta 2011. godine u 20h istoričar umetnosti Stanislav Staša Živković otvoriće samostalnu izložbu slika autorke Mile Gvardiol, u Kući Đure Jakšića.

 


SVETLOSTI VITRAŽA





"Otvaram oči i posmatram svet oko sebe. Udišem ga, upijam, dozvoljavam mu da mi potstakne sva čula. Držim ga duboko u sebi, a potom bojim. Otiskujem bojom utiske i dozvoljavam svetlosti da uđe u moj svet. Poput vitraža pretvaram ga u sliku koja je živa, koja ne miruje, sliku ponekad i mnogo vedriju od onoga kavav on u stvari jeste. Ovom izložbom na posredan način uvodim publiku u jedan drugi, srećniji svet. Svet boja i radosti. Izmeštam im stvarnost, činim da zaborave, da se opuste i predaju čulima. Surovost današnjice, sivilo betona ograničavaju  nam perspektivne mogućnosti. Zaboravili smo jedno od glavnih pravila života, zaboravili smo da u uživamo u malim stvarima, zaboravili smo da živimo. U ovoj mojoj oazi ja ih podsećam na zvuk, na dodir, na leptirov let, na igračku iz detinjstva.. Vraćam ih naizgled banalnim stvarima ali neizbežnim delom jedne velike životne slagalice. Vraćam ih sebi samima i ponovo ih učim da osećaju, da dozvole, da primete. Udahnjujem im bojom život i radost trenutaka."



Mila Gvardiol je rodjena 15.04.1979, u Beogradu. 2004.  diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu na  Odseku zidno slikarstvo u klasi profesora Slobodana Đuričkovića  2006. upisuje Interdisciplinarne doktorske studije na Univerzitetu umetnosti uBeogradu na Odseku za digitalnu umetnost. Članica je ULUS-a  (2006) i ULUPUDS-a (2011).          



Samostalna izlaganja:

2006.   Galerija’’ Zadužbine Ilije M. Kolarca’’, “Izložba slika”, Beograd

2010.   Kulturni centar Inđija, Galerija Kuće Vojinovića, “Izložba slika”, Inđija

2010.   Galerija savremene likovne umetnosti Niš “Salon 77”, “Izložba slika”, Niš

2010.   Galerija “Stara kapetanija”, “Izložba slika”, Zemun                                

2010.   Virtuelna galerija ITN, “Izložba slika”, Internet

 2011.   Galerija “Kulturnog centra Ribnica”, “Svetlosti vitraža”, Kraljevo



Predstojeće samostalo izlaganje:



2011.   Kuća ”Đure Jakšića”, “Svetlosti vitraža”, Beograd  

2011.   Narodni Muzej Užice ”Kuća Jokanovića”, “Svetlosti vitraža”, Užice

2011.   Galerija ”Vladislav Maržik”, “Svetlosti vitraža”, Kraljevo

2011.   Galerija “Čedomir Krstić”, “Slagalice”, Pirot

2011.   Galerija ”DLUM”, “Svetlosti vitraža”, Skoplje, Makedonija



Predstojeće samostalo izlaganje za 2012. godinu:



2012.    Galerija,”Mostovi Balkana”, “Male stvari”, Kragujevac



Filmografija:

“Slika sasvim običnog dana”, experimentalni digitalni video 2010.   Galerije savremene umetnosti Pančeva ”Nove tehnologije 2010”, Pančevo 2010.   Sufinansiranje doktorskog rada “Ljubav” od strane Ministarstva kulture u  okviru konkursa za projekte koji svojim kvalitetom doprinose razvoju i  prezentaciji umetnosti i kulture Republike Srbije  


                  


Datum objavljivanja: 04.08.2011.