Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Svetlosti i senke metropola

Prateća izložba u okviru 41.Majske izložbe ULUPUDSa, "Svetlost": Svetlosti i senke metropola / Beč, Pariz , Beograd /, Galerija SULUJ. Otvaranje u sredu, 1.jula 2009. u 19, 30 sati . Izložba traje do 18.jula 2009.

 


Ovogodišnja Majska izložba ULUPUDSa, osim centralne izložbe, ima i nekoliko pratećih manifestacija, naravno, sve pod zajedničkim tematskim imeniteljem – SVETLOST.

Izložbu u Galeriji SULUJ, koncipirala je istoričarka umetnosti Ivona Rajačić Barandovski. Autor fotografija i audio prezentacije, Aleksandar Radoš, umetnički fotograf


Ivona Rajačić-Barandovski / 1955.g, Beograd/ je završila Istoriju umetnosti na Filosofskom fakultetu u Beogradu, 1981.g.U svom profesionalnom radu, kontinuirano se bavi afirmacijom umetnosti, organizacijom i promocijom  umetnika kroz izložbe, likovnom kritikom, publicistikom, aktivno učestvujući u svim oblicima kulturnog i javnog života  Srbije.Jedna je od osnivača Galerije SULUJ, gde i sada uredjuje programsku aktivnost, koordinator rezidencijalnih programa u Cite internationale des Arts u Parizu, član odbora nekih umetničkih kolonija, član Sekcije za Teoriju, kritiku i istoriju umetnosti ULUPUDSa.Živi i radi u Beogradu.


Aleksandar Radoš / 1960.g, Beograd / je eminentni umetnički fotograf, član Fotografske sekcije ULUPUDSa. Umetnički opus ovog umetnika fotografije je veoma bogat, iako je njega osnovna profesija druge provenijencije. Dugo, ozbiljno, pasionirano,  bavljenje medijem fotografije, ovom umetniku je donelo veliki broj kolektivnih nastupa, samostalnih takodje, nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.Posebna lična poetika ovog umetnika prepoznaje se u specifičnom i gotovo dramatičnom tretiranju svetlosti i senke.A.Radoš živi i radi u Beogradu.


Izložba - Svetlosti i senke  metropola / Beč, Pariz , Beograd /


Zašto baš ova tri grada? O čemu govore senke i svetline uhvaćene objektivom Aleksandra Radoša, umetničkog fotografa? Delikatnost " zaustavljenih " sunčevih zraka na crno belim portretima ove tri evropske metropole, približavaju nam karakter, istorijske fakte i ono specifično a neuhvatljivo za svaku od njih.Odabrana muzika potencira personalnost svake metropole, a asocijacije na umreženost Beograda, Beča i Pariza, složenim i suptilnim vezama, nameću se i provociraju i danas...


Sponzor produkcije printova : Studio Nikolašević, Beograd


Izložba se može pogledati do 18.jula 2009. Radno vreme Galerije je radnim danima od 11 do 18 a subotom od 11 do 14  sati.


 


Datum objavljivanja: 27.06.2009.