Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Svet za sebe

Beograd, 14. novembar – Institut Servantes organizuje u ponedeljak u 18.30 predavanje Susane Blas, istoričarke savremene umetnosti koja će nam predstaviti nove muzičke video spotove španskih reditelja i umetnika koji pripadaju nezavisnoj produkciji.


 


Predavanje će se održati u ponedeljak, a sledećeg dana u galeriji Instituta biće prikazivani najbolji video radovi. Susana Blas smatra da muzički spotovi spadaju u umetnost, ali da im kritičari malo posvećuju pažnju. Ona je kao kustos projekta izabrala najznačajnije nove radove koji svojom inovativnošću spadaju u umetnička dela. Ulaz slobodan.



Susana Blas pokrenula je projekat “Svet za sebe” koji obuhvata dvadesetak muzičkih spotova novije produkcije. Projekat obuhvata tri video programa. Prva dva, “Nove poetike” i “Gorkoslatki snovi”, obuhvataju radove hrabrih autora nezavisnog klipa koji odustaju od komercijalnih formata i okreću se inovaciji. Treći ciklus, “Stvaraju i klipove”, okuplja jedinstvene radove koje nisu napravili reditelji, već likovni umetnici. Susana Blas je odlučila da pokrene ovaj projekat jer smatra da istoričari umetnosti retko analiziraju muzičke video spotove zbog njihove hibridne forme. Među novim video klipovima kriju se prava umetnička dela, a njihovi autori često ostaju u senci anonimnosti. Ovo je jedinstvena prilika da vrednujemo njihov rad i upoznamo se se njihovim svetom, koji prevazilazi “realne okvire i stereotipove” svakodnevnog života i vode nas često u svet snova, svet mašte.



Španski video-klip doživljava ponovni procvat. zahvaljujući naporu malih, nezavisnih producentskih kuća koja nude inovativna nova dela koja spadaju u umetnička ostvarenja.



Susana Blas (Madrid, 1969) je istoričarka savremene umetnosti, specijalizovana za audio-vizuelno stvaralaštvo. Trenutno radi kao urednik emisije Metropolis na Radio-televiziji Španije. Saradnik je brojnih časopisa i organizovala je veliki broj konferencija. Njena izložba Adolescenti bila je izložena i u Muzeju Reina Sofia 2003. godine. Trenutno radi na projektu u okviru kog će predstaviti feministički video.



Susana Blas je na raspolaganju za intervjue u ponedeljak, 14. novembra.



Neke od video radova možete pogledati na:



Dario Penja, “Disfraz de tigre” za grupu Hidrogenesse



http://www.youtube.com/watch?v=6xbaTx-eyik



Nikolas Mendes, “Verano fatal”



http://www.youtube.com/watch?v=Ldo-KhYF41g



Kike Mailjo, “El cartero” za grupu Manos de Topo





http://www.youtube.com/watch?v=5n-C8CyCp00



Luis Servero, “Hold Me Tight” za pevačicu Marlango



http://www.youtube.com/watch?v=8L453rbHcuk


 



Datum objavljivanja: 11.11.2011.