Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Svet po Iliji - Ilije Bašičevića Bosilja

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u petak 26. marta 2010. u 19 časova biće promovisana monografija "Svet po Iliji – Ilije Bašičevića Bosilja". Knjigu je priredila Ivana Bašičević, a izdavači su Fond Ilija & Mangelos i Tribina – Institut za normalnost i kulturu promene, Novi Sad.

 


Tekstove u monografiji potpisuju: Vladimir Kopicl, Ivana Bašičević, Nebojša Milenković, Džejn Kalir (Jane Kallir), Rože Kardinal (Roger Cardinal), Ješa Denegri, Miško Šuvaković ─ takođe, u knjizi je prvi put objavljeno i pismo Žana Dibifea (Jean Dubuffet).


O monografiji SVET PO ILIJI i slikarstvu Ilije Bašičevića Bosilja u MSUV će govoriti:Vladimir Kopicl, knjizevnik, Milorad Đurić, pokrajinski Sekretar za kulturu, Ivana Bašičević, predsednica Fonda Ilija & Mangelos i Nebojša Milenković, kustos MSUV.




Izuzetan kreativni opus Ilije (Bašičevića) Bosilja jedna je od onih vrednosti naše i svetske likovne umetnosti koja od 1957, kada je počeo da slika u 62.godini života, sve upadljivije osvaja pažnju kako stručne kritike tako i galerista, kolekcionara, drugih umetnika i tzv. običnih ljubitelja umetnosti. Rečju – svih za koje je umetnost nešto više od puke činjenice. A kako tržišna, kunshistoričarska i svaka druga vrednost tog art fenomena raste, i to već sasvim globalno, tako raste i naša svest o važnosti ovog majstora art bruta, marginalne, naivne ili naprosto moderne umetnosti, svejedno, ne samo kao nekoga ko je životno i umetnički ponikao na ovom našem prostoru – u Šidu, nego i kao najšire svetski prihvaćenog velikog umetnika o čijem delu bi pregledno, stručno potkovano, pa i (re)aktuelizacijski sabrano valjalo obavestiti i nas same.


 Iz recenzije Vladimira Kopicla




Ilija Bašičević Bosilj, Šumanovićev zemljak i vršnjak, otac Mangelosov, rođen je u Šidu 1895. Bavio se zemljoradnjom do 62.godine, kada mu država oduzima zemlju. Prve gvaševe i crteže uradio 1957, a od 1958. počeo da slika uljanima bojama. Slikao je sve do smrti i ostavio više od 2000 dela. Za života izlagao na stotinak izložbi širom sveta (Tokio, Osaka, Pariz, Amsterdam, Minhen, Milano, Dortmund, Bazel, Cirih, Rim, Đenova, Meksiko Siti).  U njujorškoj galeriji St.Etienne, 2006. održana je njegova prva američka izložba. Tokom 2007/08, u više navrata izlagan s velikanima poput Pikasa, Šagala, Klea, Kandinskog i Šilea.  Londonski časopis Raw Art Magazine  januara 2007. uvrstio ga je među 50 klasika art brut umetnosti. U 2008. reprodukcija Ilijine ptice objavljena je u The New York Times Magazine. Njegove slike deo su poznatih muzejskih i privatnih kolekcija (Collection de l'Art Brut u Lozani, Muzej A. Jakovsky u Nici, kolekcija Karla Pontija, Rokfelera, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, i dr. Ilija Bosilj je umro u Šidu 1972.godine.


 


 


Datum objavljivanja: 24.03.2010.