Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Svet čuda počinje iza ogledala

U četvrtak, 25. marta, 2010. godine u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd otvara se izložba, "Svet čuda počinje iza ogledala". Na izložbi će radove predstaviti: Milan Blanuša, Dušan Otašević, Velizar Krstić i Miloš Šobajić.

 


Izložba skulptura/objekta četvorice umetnika prema izboru Dušana B. Markovića, zamišljena  je kao svojevrsna  potvrda teze da su zapravo slikari svojom odlukom da prekorače ogranicenja plošnosti  slike i svoje ideje realizuju u prostoru, tvorci  onoga što se danas naziva modernim vajarstvom.  Za ovu priliku  predstaviće se  segment njihove produkcije koji do sada nije bio izlagan i na taj način otkriti  manje poznata istraživanja ovih umetnika u oblasti  prostornih odnosa i eksperimenata kako sa tradicionalnim, tako i sa različitiim  ne-vajarskim materijalima.  Koncipirana  kao ambijentalna instalacija, ova postavka  učiniće mogućim nove relacije među  idejno i formalno različitim  poetikama. 

     


Upitanost zašto slikari pored predstavljanja svoga sveta ideja ili interpretacije predstave stvarnosti koja ih okružuje u ravni – na površinama u ma kom obliku, imaju neodoljivu potrebu da iskorače u prostor, potčine ga i artikulišu po sopstvenom viđenju. Ideja odbegla iz jedne dimenzije širi se u prostor gradeći ambijentalnu celinu koja se menja u zavisnosti od odluke samog umetnika. Velika potreba za akcijom – stanjem umetnika u osvojenom vremenu i prostoru kojim raspolaže u određenom momentu.


Šta umetnik postiže ovom odlukom? Stvaraju se prostorne celine gde je sve drugačije nego u vertikalnoj ravni slike koja je često i sama ograničenje.


Moja upitanost o ovom fenomenu dovela me je do zaključka da su kroz istoriju mnogi slikari donosili odluku da svoj svet ideja realizuju u prostoru, bilo da je to skulptura, instalacija, objekat… Kod većine vajara bavljenje slikom predstavlja veći problem.


Insistiram na tezi da su u stvari slikari napravili ono što se danas zove moderno ili savremeno vajarstvo – skulptura.


Izbor četiri slikara za ovu izložbu na kojoj se predstavljaju isključivo vajarskim radovima predstavlja izazov i proveru teze. Budući da dugo pratim njihov rad kao kolega i svedok nastajanja pojedinih komada, zamolio sam ih da sami kažu šta je presudilo da iz ravne površine svojim radom iskorače u prostor….


Dušan B. Marković, vajar (iz predgovora kataloga)


 


Portfolio Prodajna galerija Beograd


 


Datum objavljivanja: 23.03.2010.