Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Sve boje Paje Jovanovića

U četvrtak 6. decembra u 18 časova konzervator Milica Stojanović zainteresovanim posetiocima će na slikovit način otkriti tajne ispitivanja boja koje je u stvaranju remek dela koristio Paje Jovanovića.


 


KROZ BOJENE SLOJEVE

Konzervacija i restauracija slika Paje Jovanovića





Nastojeći da sa našim posetiocima aktivno komuniciramo, sa svakom novom izložbom, Narodni muzej razvija prateće programe koji nam omogućavaju da odabrane teme predstavimo shodno uzrastima i interesovanjima naših posetilaca.

Tokom trajanja izložbe Paja Jovanović – izbor slika iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu biće realizovan niz pratećih programa namenjenih ljubiteljima i poštovaocima stvaralaštva jednog od najcenjenijih srpskih umetnika. Svakog četvrtka u terminu od 18 časova posetioci Muzej biće u prilici da se zahvaljujući projekcijama filmova, predavanjima i autorskim vođenjima upoznaju sa stvaralaštvom Paje Jovanovića, vremenom u kome je živeo, stilovima i žanrovima u kojima je stvarao


U četvrtak 6. decembra u 18 časova konzervator Milica Stojanović zainteresovanim posetiocima će na slikovit način otkriti tajne ispitivanja boja koje je u stvaranju remek dela koristio Paje Jovanovića. Upoznajući različite metodološke pristupe i metode nedestruktivnih analiza pigmenata razotkrićemo još jedan segment života muzejskih predmeta.  Zahvaljujući dosadašnjim analizama pokazalo se da je Paja Jovanović koristio veoma bogatu i raznoliku paletu kako za slikanje tako i za osnovu. Značaj ovih analiza za dalje proučavanje Jovanovićevog stvaralaštva izuzetno je velik, a na koji će način prikupljeni podaci omogućiti da stvaralaštvo izuzetnih umetnika još bolje razumemo prisutni će saznati od konzervatora Narodnog muzeja, hemičarke Milice Stojanović.


 



Datum objavljivanja: 03.12.2012.