Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Suzno jezerce Elizabete Matorkić Bisenić

U utorak, 18. maja u 19 sati u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca, otvara se samostalna izložba autorke, Elizabete Matorkić Bisenić, pod nazivom, "Suzno jezerce".

 


"Suzno jezerce" je naziv preuzet iz anatomije oka. Suzno jezerce predstavlja deo neprekinute suzne putanje. Nalazi se u unutrašnjem uglu oka. Suze kreću sa suprotnog, spoljašneg ugla oka iz suzne žlezde iz koje neprekidno naviru. Tokom slivanja, suze se pravilno raspoređuju preko čitave površine oka pokretima očnih kapaka  u vidu treptanja, neprekidno ga vlažeći  i ispirajući. Oko bez suza pati. Zato su izmišljene veštačke suze. Razlivene prirodne suze, potisnute novopristiglim suzama, prikupljaju se u suznom jezercu. Sa dna jezerca postoji suzni greben koji suze usmerava ka suznim tačkama. Suzna tačka je ulazni otvor odvodnog suznog kanala kroz koji suze iz jezerca otiču dalje svojim spolja nevidljivim putem anatomije. Kada plačemo priliv suza u suzno jezerce je toliki da se odvodnim putevima ne može postići njihovo oticanje, pa se onda suze  iz suznog jezerca prelivaju. To se sve vidi i nemamo dve iste suze. 


Elizabeta Matorkić Bisenić  je rođena u Beogradu 1964.god. Studirala je medicinu i slikarstvo.  Na FLU u Beogradu je 1991.god. diplomirala i 2000.god. magistrirala slikarstvo u klasi prof.Čedomira Vasića. Član je ULUS-a. Docent je  na Fakultetu Umetnosti u Nišu. Predaje Plastičnu anatomiju. Učesnik je grupnih izložbi.


Samostalne izložbe:


1993. Beograd, Galerija Andrićev venac, crteži


1996. Beograd, Galerija DOB , slike


2000. Beograd, Galerija FLU, „Presvlačenje košuljice“,slike


          Beograd, Media centar, slike


2006. Beograd, Galerija DOB „Maco ti mnogo pokazuješ osećanja“,   slike


2008. Smederevska palanka, Narodni muzej, Galerija moderne umetnosti, slike


          Velika Plana, Galerija Doma omladine,  „Model“, crteži


2009. Niš,Paviljon u tvrđavi (sa Dobricom Bisenićem),slike


          Prokuplje, Narodni muzej, slike


          Gornji Milanovac, Moderna galerija kulturnog centra, slike


2010. Beograd, Galerija zadužbina Ilije M. Kolarca, „Suzno jezerce“, slike


 


Dobitnik je „Zlatne palete“ Prolećnog salona ULUS-a za 2008.godinu


 


Datum objavljivanja: 18.05.2010.